Iako je složeno
0

BiH sa sadašnjim uređenjem može u EU

SRNA
Eduard Kukan
Eduard Kukan
Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan izjavio je da BiH sa sadašnjim uređenjem može u EU.

"Iako je unutrašnje uređenje BiH složeno, što proces integracija čini komplikovanijim, nema prepreka da zemlja ovakva kakva je, ukoliko ispunjava uslove, postane članica EU", rekao je Kukan.

On je istakao da je Brisel zabrinut trenutnim stanjem u BiH, koja je mnogo iza ostalih zemalja u regionu u procesu evropskih integracija. 

"Nepotrebno je izgubljeno više od godinu dana koliko u BiH nije bila formirana vlast i sada očekujemo pozitivne vijesti, te da se postavljeni uslovi ubrzano ispunjavaju", rekao je Kukan za Radio Slobodna Evropa.

Ukoliko se to sada ne desi i ne bude rezultata, kaže Kukan, to će vrlo loše uticati na imidž BiH u EU. 

"Znamo koliko je sve teško i koliko se sporo napreduje, ali ipak dajemo šansu političarima i institucijama u BiH da pokažu da su zainteresovani za članstvo", rekao je Kukan.

Prema riječima Kukana, Brisel bi želio da vidi normalno funkcionisanje institucija u BiH, provođenje potrebnih reformi i efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te učešće BiH u regionalnoj saradnji. 
"Potrebno je pokazati rezultate u ovim pitanjima na putu ka EU", rekao je Kukan i dodao da sve može biti urađeno u konsultacijama i saradnji sa evropskim institucijama. 

On je naglasio da su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Stefan Fule spremni da osiguraju svaku vrstu pomoći.