{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH rizikuje da izgubi do 100 miliona eura godišnje zbog političara

S
16.8.2013. u 17:06
14
35
BiH rizikuje da izgubi do 100 miliona eura godišnje zbog političara
14
BiH rizikuje da izgubi do 100 miliona eura godišnje zbog političara
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
BiH bi mogla godišnje da izgubi 75 do 100 miliona eura iz fondova EU zbog suparništva između hrvatskih, bošnjačkih i srpskih političara, koji ne mogu da se dogovore o tome kako treba potrošiti taj novac, upozoravaju zvaničnici EU.
Bez napretka do septembra, BiH bi mogla da ostane bez nekoliko stotina miliona eura iz IPA fondova u sljedećem ciklusu raspodjele sredstava od 2014. do 2020. godine, jer će novac biti preusmjeren u susjedne zemlje, koje se, takođe, nadaju da će ući u EU.

"IPA je pretpristupni instrument. Da li se ova zemlja kreće ka članstvu ili ne? Iskreno, ja mislim da se ne kreće ka članstvu", rekao je Reutersu zamjenik šefa delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

On je dodao da isti problemi postoje već godinama i da bi BiH mogla da ostane bez pristupa fondovima bez napretka na političkom frontu sljedećeg mjeseca.

Evropska komisija je zbog zastoja već suspendovala projekte iz oblasti poljoprivrede, turizma i pomoći malim preduzećima.

Daviddi je rekao da je BiH naročito nefleksibilna kada je riječ o bescarinskom uvozu robe iz EU zbog straha za svoje poljoprivredne proizvođače i da zato traži brojne "druge stvari".

"Na kraju krajeva, BiH traži više od EU, nego što EU traži od BiH", rekao je zamjenik šefa delegacije EU u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: