Ispraćeni do Islamabada
1.9k

BiH prva u regionu počela sa prisilnim udaljavanjem migranata u Pakistan: Odvedena prva grupa

N. V.
Služba za poslove sa strancima je u skladu sa Sporazumom o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan, uspješno izvršila prisilno udaljenje prve grupe državljana Pakistana, koji su nezakonito boravili u Bosni i Hercegovini.

Provođenjem ovog postupka napravljen je značajan iskorak na Zapadnom Balkanu, čime je BiH postala prva zemlja u regionu koja je realizovala prisilno udaljenje državljana Pakistana uz pratnju do matične zemlje.

Predmetna lica bila su smještena pod nadzor u Imigracioni centar Službe, a prisilno udaljenje realizovano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, uz pratnju službenika obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima do Islamabada, gdje su predati nadležnim organima Pakistana.

Služba za poslove sa strancima je implementacijom Sporazuma o readmisiji, kao važnog instrumenta u suprotstavljanju neregularnim migracijama, još jednom potvrdila spremnost i opredjeljenost za što efikasnije upravljanje migracijskim procesima u BiH.

Prisilnom udaljenju prethodili su kompleksni procesi, koje je Služba uspješno okončala, a u narednom periodu će se intenzivirati saradnja sa vlastima Pakistana, u cilju implementacije Sporazuma o readmisiji i udaljenju državljana Pakistana u matičnu zemlju.

Kako su kazali iz Ministarstva sigurnosti BiH, "radi se o još jednom velikom uspjehu ministarstva u procesu upravljanja migracijama, s obzirom na to da je BiH jedna od rijetkih zemlja koja je uspjela potpisati ovaj sporazum sa Pakistanom i počela da vrši prinudne deportacije".

Deportaciji prve grupe migranata iz Pakistana prisustvovali su predstavnik Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Saša Kecman i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Ukazano je na važnost otpočinjanja ovog procesa za koji su u proteklom periodu izvršene brojne pripreme, pregovori i usklađivanje procedura između institucija BiH i Pakistana. Naglasili su da se ovim činom pokazuje odlučnost Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima BiH da se suprotstave svim oblicima ilegalnih migracija i spremnost BiH da izvrši povrat u zemlju porijekla osoba koje ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu.