Alarmantni podaci
345

BiH prva u Evropi po broju smrti zbog zagađenja zraka, u svijetu jedino gora Sjeverna Koreja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina najzagađenija je zemlja u Evropi prema svim parametrima, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prema najnovijem istraživanju WHO, teritorija Balkana i Istočne Evrope nalazi se daleko ispred ostalih evropskih zemalja po zagađenosti.

Zemlje s najvišom stopom mortaliteta zbog velike zagađenosti su BiH, Bugarska, Albanija i Ukrajina. Najvišu stopu štetnih čestica u zraku imaju BiH, Makedonija, Bugarska, Poljska, Crna Gora i Mađarska, dok najnižu koncentraciju štetnih čestica u zraku imaju Švedska, Finska, Island, Estonija i Norveška.

Zemlje sa najvećom stopom mortaliteta zbog zagađenosti zraka
Zemlje sa najvećom stopom mortaliteta zbog zagađenosti zraka

Kako se navodi u izvještaju WHO, u 2012. godini u BiH je zbog zagađenosti zraka umrla 231 osoba na 100.000 stanovnika. To je druga po redu najveća stopa mortaliteta zbog velike zagađenosti u zraku u svijetu. Jedino je Sjeverna Koreja imala gore rezultate, gdje je bilo 238 umrlih na 100.000 stanovnika.

Evropske zemlje sa najzagađenijim zrakom
Evropske zemlje sa najzagađenijim zrakom

Podsjećamo, zagađenje zraka jedan je od glavnih faktora rizika od nezaraznih bolesti kod odraslih, a uzrokuje kardiovaskularne bolesti, moždani udar, hronične opstruktivne bolesti pluća, rak pluća i povećanje rizika za akutne respiratorne infekcije.