Statistika
0

BiH prešla na novu metodologiju nacionalnih računa ESA 2010

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina je prešla na novu metodologiju nacionalnih računa ESA 2010, istaknuto je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare Agencije za statistiku BiH.

Evropski sistem nacionalnih računa (ESA 2010) implementirale su ove godine zvanične statističke institucije u BiH, a ESA 2010 zamijenila je raniji metodološki okvir ESA 1995 koji je također bio konzistentan sa svjetskim standardima.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić je rekao da je uvođenje novog sistema nacionalnih računa važan iskorak za BiH kada je riječ o uvođenju evropskih statističkih standarda.

Naveo je da su članice EU ovaj sistem počele da uvode i primjenjuju od 2014., odnosno 2015. godine, kako je koja zemlja prilagođavala svoj rad primjeni ovog standarda.

Agencija za statistiku BiH je radi harmonizacije statistike sa standardima EU i proizvodnje međunarodno uporedivih podataka, kako je kazala pomoćnica direktora Agencije za statistiku BiH Dijana Mlikota, ostvarila veliki napredak uvođenjem nove metodologije u obračun godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Na temelju metodologije ESA 2010, Agencija je uradila revidiranu seriju podataka BDP-a za period 2005. - 2015. godina.

"U 2005. i 2006. uticaj nove ESA 2010 je imao negativan karakter, odnosno utjecao je na smanjenje BDP-a, ali ono što je bitno jeste da su realne stope rasta između ove dvije serije podataka približno usklađene", navela je među ostalim Mlikota.

Uzimajući u obzir organizaciju statističkog sistema BiH, kao i stepen razvijenosti nacionalnih računa, u Bosni i Hercegovini su implementirane metodološke izmjene, a jedna od njih se odnosi na to da je istraživanje, razvoj prepoznato kao investiciono ulaganje, dok su po ranijem konceptu knjiženi na troškove.

Polazište za izmjene ESA 95 metodologije bile su izmjene međunarodnog statističkog standarda, proglašenog od UN-a, uključujući i neke izmjene koje su specifične za Evropsku uniju.

Mlikota je naglasila da je proces implementacije u BiH kontinuiran proces, te da će se daljnjim razvojem sistema nacionalnih računa nastaviti primjena novih statističkih standarda u drugim dijelovima sistema.