BiH
0

BiH prelazi iz postdaytonske u bruxellesku eru

NINA
Glavni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i glavni sekretar Vijeća Evrope i visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana boravili su danas u Sarajevu, gdje su razgovarali s članovima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara.

Razgovorima su prisustvovali i Paddy Ashdown, visoki predstavnik, general Virgil L. Packet, zapovjednik SFOR-a, te komesar EUPM-a Kevin Carty i šef misije EUMM-a Marys Daviet.

Njihov posjet predstavlja opredijeljenost NATO-a i EU-a da pomognu BiH na putu k euroatlantskim integracijama.

''Zamjena snaga SFOR-a snagama EU-a dokaz je ukupne stabilnosti i pozitivne situacije u BiH i predstavlja važan korak na putu BiH u euroatlantske integracije. Potvrdili smo svoju opredijeljenost za ispunjavanje uslova za prijem u Partnerstvo za mir, a prije svega onih koji se odnose na hapšenja ratnih zločinaca i saradnje s Haaškim tribunalom. Očekujemo da će i EU svoje angažiranje usmjeriti na deminiranje, oduzimanje nelegalnog naoružanja i hapšenje ratnih zločinaca'', kazao je Sulejman Tihić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Iako je na summitu u Istanbulu donesena odluka da se okonča misija SFOR-a, to ne znači odlazak NATO snaga iz BiH. One će ostati u formi štaba, kako bi podržavali misiju EU-a.

Saopštenje iz Istanbula sadržava pozitivan tekst i ako se nastavi implementacija reformi i ako lokalne vlasti preuzmu odgovornost, onda se politički život nastavlja i poslije summita. Bitno je da BiH nastavi s reformom odbrane i saradnjom s Haagom'', istaknuo je Scheffer.

Premijer Adnan Terzić je sa sigurnošću kazao kako BiH iz postdaytonske ulazi u bruxellesku eru, što je potvrdio i glavni sekretar Vijeća Evrope, koji je naglasio da će EU nastaviti angažman kako bi pomogli BiH da pređe put k Bruxellesu.

''Današnji dan možemo nazvati danom optimizma. Sjećam se prvih mirovnih snaga u BiH i drago mi je što se poslije 10 godina možemo s nadom okrenuti budućnosti. Sretan sam i dirnut što imam mogućnost da vidim da je okrenuta nova stranica između BiH i EU-a. Ako nastavite tako vaš put će zasigurno biti okončan u Bruxellesu'', poručio je Solana.

Govoreći o hapšenju optuženih za ratne zločine, visoki međunarodni dužnosnici su ponovili da je SFOR u RS-u uhapsio najmanje 22 optužene osobe, dok vlasti RS-a nisu ni jednu. SFOR je davao sve od sebe, kazao je Scheffer, da pruži podršku tijelima u BiH u traganju za ratnim zločincima, stoga se ne može tvrditi da ne postoji volja međunarodne zajednice za njihovo hapšenje.

“Punu odgovornost za to moraju preuzeti domaća tijela vlasti”, zaključio je glavni sekretar NATO-a.