Preinačena presuda
0

BiH porodici Starovlah mora platiti 220.000 KM odštete

SRNA
Jeremija Starovlah
Jeremija Starovlah
Apelaciono vijeće Suda BiH djelimično je potvrdilo prvostepenu presudu iz oktobra prošle godine i obavezalo BiH da porodici Starovlah, za sada, plati oko 220.000 KM, izjavio je Srni pravni zastupnik porodice Starovlah u sporu protiv BiH Miljkan Pucar.

Starovlasi su 28. marta 2007. godine podnijeli tužbu protiv BiH zbog akcije SFOR-a u noći između 31. marta i 1. aprila 2004. godine kada su im pripadnici međunarodnih snaga provalili u kuću na Palama i brutalno pretukli sveštenika Jeremiju i njegovog sina vjeroučitelja Aleksandra na osnovu lažne dojave da se kod njih krije haški optuženik Radovan Karadžić.

Pucar je naveo da je Apelaciono vijeće ukinulo i vratilo na ponovnu raspravu i odlučivanje dio prvostepene presude kojom je naloženo da Vitorku Starovlah, supruzi sveštenika Jeremije, bude isplaćena novčana naknada na ime pretrpljenog straha i duševnih bolova zbog smanjenja opšte životne sposobnosti, kao i dio koji se odnosi na rentu i razliku primanja za Jeremiju i Aleksandra Starovlaha.  

Prema njegovim riječima, ovim je Apelaciono vijeće djelimično uvažilo žalbu Pravobranilaštva BiH.  

Pucar je naveo da je Apelacionio vijeće Suda BiH odbilo zahtjev Starovlaha za naknadu štete na ime duševnih bolova zbog povrede privatne imovine i doma i da se dosuđena naknada znatno poveća, a u skladu sa praksom sudova odakle su bili pripadnici NATO snaga koji su učestvovali u akciji. 

Pucar je najavio da će zbog toga biti napisana revizija Revizionom vijeću Suda BiH. 

On je istakao da je ova presuda veoma bitna zato što je prvi put BiH obavezana da za to što je dala imunitet NATO snagama dužna da porodici Starovlah nadoknadi štetu. 
"Porodica Starovlah mnogo bi više voljela da se neko izvinio u ime BiH, izjavio saosjećanje sa njihovim stradanjem i da su se van suda dogovorili o naknadi štete, jer njima nikakav novac ne može nadoknaditi bolove, patnje i upropašten život cijele porodice. To nije naknada nego novčana satisfakcija što je velika razlika", naglasio je Pucar.