{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH ponuđen ruski avion za gašenje požara kod Jablanice

10.8.2013. u 11:30
0
104
BiH ponuđen ruski avion za gašenje požara kod Jablanice
0
BiH ponuđen ruski avion za gašenje požara kod Jablanice
Avion tipa Berijev
Dok požar kod Jablanice gasi samo pet vatrogasaca, mještani i helikopter Oružanih snaga BiH iz Niša je stigla ponuda za angažman ruskog aviona za gašenje požara.
Avion za gašenje požara tipa Berijev, koji se od prije nekoliko dana nalazi u Nišu, mogao bi se koristiti za gašenje požara u BiH. Međutim, da bi Rusi priskočili vatrogascima Jablanice u pomoć, potreban je prije svega službeni zahtjev neke od vlada, u ovom slučaju Vijeća ministara BiH, piše Al Jazeera.

Načelnik Sektora za vanredne situacije, koje djeluje u okviru srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Predrag Marić potvrdio je kako je ruski avion na raspolaganju i BiH te dodao kako "već sutra može da poleti prema Jablanici".

"Za Berijev se moraju pokriti troškovi goriva, aerodromskih taksi, smeštaj i ishrana za posadu. Takvi su uslovi i za nas", objasnio je Marić, uz napomenu kako je ruska posada na raspolaganju svima i svako ih, uz spomenute naknade, može angažirati.

Na konstataciju kako požare u Hercegovini, osim vojnih helikoptera, gasi samo pet vatrogasaca i stotinjak mještana, Marić je odgovorio kako je "svim službama u regiji potvrdio kako je Berijev u Nišu do kraja septembra".

Navodno su bh.službe "uredno zahvalile" i najavile kako će zvati u pomoć "ako im bude trebalo".

Avion Berijev Be-200 predstavlja jednu od najefikasnijih letjelica za gašenje požara, može da ponese 12 tona vode, koliko i šest vojnih helikoptera koji se koriste za te namjene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: