{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH opet ima vlastitu grupu prijateljstva u Bundestagu

F
30.3.2010. u 16:17
0
3
BiH opet ima vlastitu grupu prijateljstva u Bundestagu
0
BiH opet ima vlastitu grupu prijateljstva u Bundestagu
Bundestag SR Njemačke ponovo je konstituirao parlamentarnu grupu prijateljstva s Bosnom i Hercegovinom, što je i još jedna potvrda da se naša zemlja nalazi u fokusu najviše zakonodavne vlasti u SR Njemačkoj.
Kako je u izjavi Feni rekao ministar-savjetnik u Ambasadi BiH u Berlinu Amer Kapetanović, BiH je ponovo jedina zemlja zapadnog Balkana (osim Hrvatske) koja je dobila vlastitu grupu prijateljstva, dok su ostale zemlje Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanije u zajedničkoj grupi za zapadni Balkan.

Grupom prijateljstva u novom sazivu predsjedava Marieluise Beck (Zeleni), koja je ujedno i član Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga. Njeni zamjenici su dr. Reiner Stinner (Liberali), Josip Juratović (SPD), te Michael Brand (CDU/CSU).

Parlamentarne grupe u Bundestagu se konstituiraju za zemlje i regione, a da bi uopće bile osnovane potrebna je apsolutna saglasnost svih parlamentarnih frakcija, kao i Ureda predsjednika.

Kapetanović pojašnjava da želja za osnivanjem određene grupe za pojedinačnu zemlju ili region ovisi prvenstveno o tome kako članovi Bundestaga procjenjuju prioritete svog vanjskopolitičkog angažmana i kako vide vanjskopolitički angažman Vlade u konačnici.

"Grupa prijateljstva za BiH broji 12 zastupnika Bundestaga iz svih parlamentarnih klubova. Drago mi je što ćemo i dalje u Bundestagu imati grupu prijateljstva čiji članovi razumiju situaciju u BiH, spremni su na konstruktivnu komunikaciju s Ambasadom i svim institucijama u BiH, a naročito kolegama zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH", istaknuo je Kapetanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: