{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH se mora pobrinuti za sebe da ne bi ostala u statusu quo"

F
18.5.2010. u 16:14
0
14
"BiH se mora pobrinuti za sebe da ne bi ostala u statusu quo"
0
"BiH se mora pobrinuti za sebe da ne bi ostala u statusu quo"
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas poslanicu njemačkoga Bundestaga Mariju Louise Beck, s kojom je razgovarao o političkoj situaciji u BiH i regiji te o putu BiH ka Evropskoj uniji.
Poslanica njemačkoga Bundestaga, koja je u posjetu našoj zemlji došla kao predsjedavajuća grupe prijateljstva između BiH i SR Njemačke, kazala je da je njen osjećaj da BiH sada sve više stoji na jednom raskršću.

“Hrvatska i Srbija su se pobrinule za sebe i sada se plašim da se niko neće pobrinuti za BiH. Ili ćete vi to sami učiniti ili ćete ostati u statusu quo”, istakla je je Beck, ponovivši da među njemačkim parlamentarcima ima jako puno prijatelja BiH, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zahvalnost poslanici Beck na pomoći i angažmanu za BiH, naglasivši da je našoj zemlji potrebno što više prijatelja.

Po njegovim riječima, za našu je zemlju od ključnog značaja prijateljstvo i SAD-a i EU, ali i prijateljstvo i razumijevanje i Rusije i Turske.

Razgovarajući o izborima, Komšić je naglasio da od oktobarskih izbora očekuje mnogo iako ga iskustvo uči da ne smije biti previše optimističan.

Smatra da je vrijeme da ne samo političari i političke elite nego i obični ljudi shvate da je mnogo stvari u njihovim rukama.

Izrazio je nadu da će nakon oktobra "jednostavno prestati živjeti taj mentalitet pomoći izvana, koji se toliko ukorijenio među nama, jer mi stalno očekujemo da neko drugi rješava naše probleme".

Razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima za građane naše zemlje, a Komšić je naglasio da ga veoma čudi cjelokupna situacija u vezi s tim pitanjem s obzirom na to da je BiH ispunila sve postavljene uvjete, njih 174.

Poslanica njemačkoga Bundestaga je istaknula da u njemačkom parlamentu postoji puna saglasnost da se liberalizacija viznog režima mora desiti, i to uskoro.

Ponovila je podršku našoj zemlji na njenom putu ka punopravnom članstvu u porodicu evropskih naroda.

Ponovivši da su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i EU, član državnoga predsjedništva Komšić je naglasio da od predstojeće konferencije o zapadnom Balkanu koju Španija, kao predsjedavajuća EU, organizira 2. juna u Sarajevu očekuje jasnu poruku od zamalja članica Evropske unije da za BiH nisu zatvorena vrata EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: