Antikorupcijsko tijelo
201

BiH opet dobila šamar u Vijeću Evrope: Potrebno mijenjati način finansiranja stranaka

Piše: A. D.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Grupa država protiv korupcije (GRECO), antikorupcijsko monitoring tijelo Vijeća Evrope, ponovo je upozorila u svom novom izvještaju da BiH nije ispunila mnoštvo preporuka koje se tiču oblasti inkriminacije, odnosno krivičnog zakonodavstva te finansiranja političkih stranaka.

"GRECO bilježi da je Bosna i Hercegovina ostvarila vrlo mali napredak od posljednjeg privremenog izvještaja iz juna 2017. godine, a samo jedna dodatna preporuka je djelimično provedena. Ukupno je do sada samo deset od 22 preporuke provedeno na zadovoljavajući način. Osam preporuka je djelimično provedeno, a četiri nisu provedene", navodi se u zaključku.

Kada je riječ o transparentnosti finansiranja stranaka, GRECO preporučuje da se u BiH trebaju preispitati odredbe koje se odnose na političke stranke, posebno na finansiranje stranaka ili izborne kampanje koje su trenutno rasute u različitim zakonodavnim tekstovima, s ciljem postizanja dosljednosti, sveobuhvatnosti i upotrebljivosti za struku i političke stranke, a posebno uzimajući u obzir njihovo objedinjavanje u jedan zakonodavni dokument.

Također, GRECO traži da se u BiH promoviše korištenje bankarskog sistema za primanje donacija i drugih izvora prihoda, kao i za plaćanje izdataka, od političkih stranaka i izbornih kandidata, kako bi se mogao pratiti njihov tok i uvesti načelo jedinstvenog računa za finansiranje izbornih kampanja.

"Potrebno je poduzeti mjere za sprečavanje kršenja pravila o limitu troškova za vrijeme izborne kampanje, na način da se troškovi prikazuju izvan izvještajnog perioda kampanje i dati Centralnoj izbornoj komisiji mandat za superviziju troškova političkih partija i izvan izbornih kampanja. Također, potrebno je povećati transparentnost računa i aktivnosti subjekata koji su u vezi, direktno ili indirektno, s političkom strankom ili na drugi način pod njihovom kontrolom i uključiti, kada je moguće, račune takvih subjekata u račune političkih stranaka", navode u GRECO-u.

S tim u vezi predsjednik GRECO-a Marin Mrčela je izjavio da je od esecijalne važnosti za BiH da ispunjava u potpunosti preporuke GRECO-a posebno kada je u pitanje finansiranje političkih stranaka.

"Ovo nije samo ključno za prevenciju političke korupcije, već je važan element za funkcionirajuću demokratiju", izjavio je Mrčela.

Također, BiH treba ojačati mehanizme interne finansijske kontrole političkih stranaka, u bliskoj saradnji s lokalnim i regionalnim podružnicama stranaka, uspostaviti jasna, dosljedna i posebna pravila o zahtjevima revizije koja se primjenjuju na političke stranke i osigurati potrebnu nezavisnost profesionalaca koji vrše reviziju njihovih računa.

Kada je riječ o inkriminaciji, podsjeća se da je Republika Srpska izmijenila i dopunila svoj Krivični zakon u 2013. Dodatni protokol uz Krivičnopravnu konvenciju o korupciji je ratifikovan i pripremljen je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje su u vrijeme usvajanja Izvještaja o usklađenosti čekale raspravu u Parlamentu.

"Nasuprot tome, nije bilo izmjena i dopuna krivičnih zakona koji se koriste na nivou Federacije Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko", kaže se u izvještaju.

GRECO preporučuje da se osigura da se djelo podmićivanja tumači na takav način da se jasno obuhvate slučajevi podmićivanja izvršenog preko posrednika, kao i slučajevi gdje korist nije namijenjena samom službeniku, već nekoj trećoj strani. Također, GRECO preporučuje da se u potpunosti usklade postojeće kazne za djela podmićivanja i trgovine utjecajem.