Tokom nekoliko mjeseci
300

BiH od Evropske unije dobila više od 9,2 miliona eura za pomoć migrantima

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Evropska unija je tokom prethodnih mjeseci kroz različite projekte doznačila više od 9,2 miliona eura kao podršku nastojanjima Bosne i Hercegovine da pomogne migrantima i izbjeglicama na terenu i ojača kapacitete upravljanja granicom.

Sredstva su preusmjerena na nekoliko aktivnosti, poput izmiještanja migranata i izbjeglica iz nehumanih uslova u kampu Trnovi u Velikoj Kladuši u obližnji kamp Miral, gdje trenutno boravi oko 600 migranata.

Bivši đački dom Borići u kojem su u toku ljeta boravili migranti, u potpunosti je ispražnjen, a trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji i obnovi objekta. Migranti i izbjeglice, koji su bili smješteni u prostorijama đačkog doma, izmješteni su u obližnji privremeni prihvatni centar Bira. Tu trenutno boravi oko 2.000 migranata, a EU pomoć je prvenstveno usmjerena na osnovne potrepštine, poput kreveta i deka, u nastojanju da se osiguraju što humaniji uslovi za smještaj. Građevinski radovi u Borićima su u toku i biće završeni do kraja godine.

Radovi na uspostavi sigurnijeg i adekvatnijeg smještaja za porodice sa djecom i djecu bez pratnje su završeni. Privremeni prihvatni centar Sedra ima kapacitete za smještaj 420 osoba i za svako dijete iz centra osigurani su časovi lokalnog i engleskog jezika. Cilj ovakvih aktivnosti je između ostalog da se djeci kroz obrazovne i zabavne aktivnosti pruži prilika sa se upoznaju sa kulturom zajednice u kojoj borave i olakša komunikacija sa vršnjacima.

Za sve migrante koji trenutno borave na teritoriji Bosne i Hercegovine je obezbijeđen smještaj i osnovna medicinska njega, dok su svim korisnicima u privremenim prihvatnim centrima u Unsko sanskom kantonu osigurana tri obroka dnevno. Sve aktivnosti finansirane su sredstvima Evropske unije, a na terenu ih provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine.

Od kraja 2017. godine, Bosna i Hercegovina se suočava sa sve većim prilivom migranata i izbjeglica koji dolaze na njenu teritoriju. Više od 23.500 migranata i izbjeglica je stiglo tokom 2018. godine iz Srbije i Crne Gore, u poređenju sa 755 koliko ih je bilo tokom 2017. godine. Trenutno nekih do 4.000 migranata i izbjeglica boravi u privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini. Dok većinu migranata i izbjeglica čine muškarci, među njima ima i žena, porodica sa djecom, trudnica i djece bez pratnje ili koja su odvojena od porodice.