{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH od danas na stranici Meteoalarma

A
19.2.2014. u 11:47
220
74
BiH od danas na stranici Meteoalarma
220
BiH od danas na stranici Meteoalarma
Bosna i Hercegovina je od danas uvrštena na mapu oficijelne web stranice stranice Meteoalarma koji pruža pravovremena upozorenja o potencijalno opasnim vremenskim pojavama u više od 30 evropskih država.
Meteoalarm je stranica koja pruža pravovremena upozorenja o potencijalno opasnim vremenskim pojavama za 650 regija za 12 različitih pojava koje izdaju hidrometeorološke službe iz 34 države. Uz pomoć Meteoalarma moguće je vidjeti gdje u Evropi vrijeme može postati opasno i brojne druge informacije u vezi s vremenom.

Javnost u BiH će putem Meteoalarma pravovremeno biti obavještavana o potencijalno opasnim vremenskim pojavama koje su integrirane u sistem koji je lako dostupan, dosljedan i redovno ažuriran.

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo i Republički hidrometeorološki zavod Banja Luka danas zvanično počinju svoje aktivnosti u Meteoalarmu. U prethodnom razdoblju oba zavoda su završila sve tehničke pretpostavke potrebne za Meteoalarm.

Zvanični početak programa Meteoalarma u BiH je važan korak ovog projekta na smanjenju rizika od katastrofa koji će ujedno dati i dodatni doprinos postojećem sistemu za izdavanje informacija i upozorenja o vremenu u Bosni i Hercegovini, a ujedno i doprinijeti boljem pregledu opasnih vremenskih pojava u cijeloj Evropi.

Ured Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) su implementacijom Projekta “Izgradnja otpornosti na katastrofe u zapadnom Balkanu i u Turskoj” dodijelili BiH sredstva za učlanjenje u program Meteoalarma.

U projekt su, osim BiH, uključene Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Turska. Članstvo BiH je započelo 1. januara 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: