BiH
0

BiH nema uspostavljene diplomatske odnose sa više od 15 posto država svijeta

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je još 2008. godine usvojilo Odluku о uspostavljanju diplomatskih odnosa BiH sa državama članicama Ujedinjenih naroda (UN) sa kojima oni nisu uspostavljeni. Sa druge strane, zvanični podaci govore da je naša država u ovoj i prošloj godini uspostavila diplomatske odnose sa samo tri zemlje.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na svojoj 45 sjednici od 18. septembra 2008. godine usvojilo Odluku о uspostavljanju diplomatskih odnosa sa državama članicama UN-a sa kojim diplomatski odnosi nisu uspostavljeni, a kojom je, između ostalog, obavezalo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da poduzme konkretne mjere u tom pravcu.

"lako је predmetna Odluka, odnosno rezultirajući potezi MVP BiH, kratko nakon toga dovela do uspostava diplomatskih odnosa sa nizom država sa kojim diplomatski odnosi ranije nisu bili uspostavljeni, prema podacima sa zvanične web stranice MVP BiH u ovoj i prošloj godini Bosna i Hercegovina je uspostavila diplomatske odnose sa samo tri zemlje", saopćio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Prema podacima sa iste web stranice Bosna i Hercegovina ima uspostavljene diplomatske odnose sa 163 države članice UN-a, te sa Svetom Stolicom, iz čega proizilazi da diplomatski odnosi još uvijek nisu uspostavljeni sa 30 država članica UN-a, odnosno sa više od 15 posto država svijeta.

Poređenja radi, susjedne države Hrvatska i Srbija imaju uspostavljene diplomatske odnose sa 172, odnosno sa 188 država članica UN-a.