Krnja diplomatija
43

BiH nema ambasadore u tri države EU: Čović ne odustaje od Šušnjara, Izetbegović bez kandidata za Sloveniju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
BiH trenutno nema ambasadore u tri države Evropske unije, a razlog tome je prije svega politička trgovina pozicijama. Tako BiH nema ambasadora u Češkoj Republici, Slovačkoj i Sloveniji.

Država Bosna i Hercegovina više od sedam mjeseci, otkako je bivša ambasadorica Danka Savić napustila Prag, nema ambasadora u Češkoj, jer ranije imenovani kandidat Ivan Šušnjar, vlasnik portala Poskok.info iz Posušja, nikada nije dobio agreman.

Šušnjara je u ljeto prošle godine za ambasadora BiH u Češkoj, koji nerezidentno pokriva i Slovačku, imenovao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Budući da odgovor zemlje domaćina nije stigao u razumnom roku od najduže tri mjeseca, što se u diplomatskoj komunikaciji tumači kao odbijenica, očekivalo se da će Dragan Čović, u međuvremenu, odabrati novog kandidata, jer su i Slovačka i Češka za BiH iznimno važne diplomatske destinacije.

Na naše pitanje da li je hrvatski član Predsjedništva BiH predložio novog ambasadora u Češkoj Republici ili je ostao pri imenovanju Ivana Šušnjara, iz Čovićevog ureda su dali neodređen odgovor.

"Postupak imenovanja uredno se provodi u skladu s diplomatskom procedurom uređenom Odlukom Predsjedništva BiH o postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH i odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", poručili su iz ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH i tako (ne)izravno potvrdili da je Ivan Šušnjar još uvijek kandidat za bh. ambasadora u Češkoj.

Podsjetimo da je Dragan Čović najprije, prije dvije godine, imenovao Ivana Šušnjara za generalnog konzula BiH u Chicagu, ali su mu vlasti Sjedinjenih Američkih Država uskratile dobrodošlicu.

Činjenica da je Ambasada SAD-a javno i u diplomatskoj praksi krajnje neuobičajeno u februaru 2016. potvrdila da Ivan Šušnjar neće biti generalni konzul BiH u Chicagu, nije navela Dragana Čovića da odustane od njegove ambasadorske karijere, čak i po cijenu održavanja dobrih, prijateljskih odnosa sa Češkom i Slovačkom.

Osim Češke i Slovačke, treća država članica Evropske unije u kojoj BiH također nema ambasadora je Slovenija. Raniji ambasador BiH u Ljubljani Željko Jerkić napustio je tu dužnost početkom maja 2016. godine, a njegov nasljednik još nije imenovan, ponovo iz političkih razloga.

Krajem 2015. godine, a nakon što je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odustao od kandidature načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže za ambasadora, u dogovoru s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem za ambasadoricu u Sloveniji imenovana je Nermana Hadžijahić.

No, kako se njen suprug Zijad Hadžijahić, bivši službenik Ambasade SAD-a u Sarajevu, uskoro našao u središtu pravosudno-korupcijske afere (optužen je u sudskom procesu koji se protiv Radončića vodi zbog trgovine utjecajem), o čemu su izvještavali i slovenski mediji, tako je i Nermana Hadžijahić ostala bez agremana iz Ljubljane.

Portal Klix.ba pokušao je u Izetbegovićevom kabinetu provjeriti da li je bošnjački član Predsjedništva BiH imenovao novog ambasadora u Sloveniji, ali zvaničan odgovor nismo dobili.

Prema nezvaničnim informacijama, Bakir Izetbegović u proteklih godinu dana nije aktualizirao pitanje imenovanja bh. ambasadora u Ljubljani, niti je o novom kandidatu razgovarano na sjednicama Predsjedništva BiH.

Navodno bi ambasadorsko mjesto u Sloveniji moglo biti prepušteno srpskom kadru, a kao budući diplomata već se spominje jedan funkcioner PDP-a.