BiH
19

BiH najviše novca troši na liječenje bolesti srca: Lijekovi za regulisanje pritiska najtraženiji

Piše: M. N.
Potražnja za lijekovima uvijek je aktuelna, a do povećanja dolazi posebno u zimskim i proljetnim periodima kada je sezona gripa i prehlada. Građani bh. najviše troše lijekove za regulisanje pritiska i kardiovaskularnog sistema, po čemu se može zaključiti da su ovo i najčešće bolesti od kojih naši građani obolijevaju.

Prema podacima Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH farmaceutske kuće i medicinske ustanove najviše su kupovale i prodavale lijekove za kardiovaskularni sistem - 21 posto, alimentarni trakt i metabolizam - 16 posto, nervni sistem - 12 posto, antineoplastici i imunomodulatori - 11 posto i lijekovi za krv i krvotvorne organe - 9 posto.

U 2013. godini građani su najviše kupovali lijekove za pritisak (14,4 posto), inzulin (13,41 posto), lijekovi za liječenje srca i bubrega (12,07 posto), lijekovi za liječenje želuca i jednjaka (11,32 posto), te lijekovi za liječenje raka dojke (10,63 posto).

Sve ove bolesti mogu se povezati sa stresom i umorom, lošom ishranom i nezdravim načinom života. Mnoga istraživanja su pokazala da je upravo stres jedan od glavnih uzroka srčanog i moždanog udara. U Bosni i Hercegovini od svih uzroka smrti 54 posto čine oboljenja srca i krvnih sudova. Za liječenje ovih bolesti utroši se 110,6 miliona KM.

Također, česta bolest je i depresija. Podaci istraživanja provedenih u BiH su pokazali da je u ranom dobu dva posto oboljelih od depresije, u periodu adolescencije četiri do šest posto, a kasnije u odrasloj dobi oko deset posto ljudi pati od bolesti depresije. Depresija je bolest koja ima visoki rizik od suicida i pokušaja suicida, što pokuša 20 posto oboljelih. Tu su i druge mentalne bolesti. Za liječenje ovih bolesti potroši se oko 19 miliona KM.

Kada je u pitanju glavni grad BiH, iz grupe lijekova koji se izdaju na ljekarski recept najprodavaniji su, prema podacima JU Apoteke Sarajevo koje imaju 42 posto tržišta, enalapril (za regulisanje pritiska i krvnih sudova), lizinopril (za regulisanje pritiska), gliceril trinitrat (bolesti srca), ranitidin (za želudac) i metamizol (za bolove), dok se od lijekova koji se u apotekama mogu dobiti bez recepta najviše prodaju analgetici, antipiretici, kombinacije analgetika i antipiretika za tretman gripe i prehlade, vitamini C i B grupe.