BiH
1

BiH na crnoj mapi Evrope kada je u pitanju ilegalna sječa šume

Klix.ba
Ilegalna sječa šume u BiH još uvijek predstavlja veliki problem
Ilegalna sječa šume u BiH još uvijek predstavlja veliki problem
Najveći problem sa ilegalnom sječom šume u Evorpi imaju Rumunija, Bosna i Hercegovina i Bugarska, piše Agencija France-Presse.

Nezakonita sječa šume Rumuniju je posljednjih 20 godina koštala pet milijardi dolara, tvrde u tamošnjem ministarstvu za vodu i šume.

U toj zemlji u procesu je donošenje zakona koji će sa sobom nositi rigoroznije kazne za nelegalnu sječu.

"Ako se nastavi ovako, ostat ćemo bez šume. Sječa je dva puta veća od pošumljavanja i regeneracije", kaže Lucia Varga iz navedenog ministarstva.

Sa sličnim problemom se, piše AFP, susreću Bosna i Hercegovina i Bugarska. U ovim zemljama su najveći problemi korupcija u postkomunističkim državama, rupe u zakonodavstvu i nedovoljan broj šumara.

Borci za očuvanje okoliša tvrde da postoje tajni dogovori između lokalnih vlasti i šumarske mafije koja kontroliše tržište.

"Ilegalno posječena šuma obično ima legalne dokumente izdane od određenih kompanija. Kad nadležne institucije napokon krenu u provjeravanje tih dokumenata i kompanija, one više ne postoje", kaže Catalin Tobescu, predsjednik udruženja šumskih gazdinstva Nostra Silva u Rumuniji.

Međutim, u regiji koja se može pohvaliti najvećim šumskim bogatstvom van Rusije, Rumunija nije jedina koja se suočava sa ovim velikim problemom.

U Bosni i Hercegovini, koja ima šume više od evropskog prosjeka, stotine hiljada stabala bude ilegalno posječeno svake godine, piše AFP.