Anders Fogh Rasmussen
0

"BiH mora provesti sve reforme"

SRNA
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji dolazi danas u posjetu BiH, poručio je da će BiH biti odobren Akcioni plan za članstvo samo ako provede sve neophodne reforme.

Rasmussen nije šire obrazložio svoju poruku, ali je naglasio da je ''na političarima i ljudima u BiH da donesu neophodne odluke''.

"Na opštem planu jedna od važnih tačaka za NATO-a jeste da BiH djeluje kao jedna država. Bilo kakvi razgovori o podjeli zemlje i nacionalistička retorika rade protiv težnji pristupanju NATO-u", rekao je Rasmussen za Federalnu televiziju.

Generalni sekretar NATO-a  nije želio da govori o detaljima neophodnih reformi, jer smatra da je ''na političarima da donesu neophodne odluke''.

Političko-vojni komitet NATO-a za Partnerstvo za mir prihvatio je juče u Briselu novi set partnerskih ciljeva za BiH, čiji je cilj unapređenje interoperabilnosti i kompatibilnosti Oružanih snaga BiH sa NATO-om. 

 Prihvatanje seta partnerskih ciljeva bitan je dio procesa planiranja i pregleda (PARP) i predstavlja novi korak za BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.