{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH među zemljama "zarobljenog svijeta"

F
26.9.2007. u 14:30
0
0
BiH među zemljama "zarobljenog svijeta"
0
BiH među zemljama "zarobljenog svijeta"
Neznatan je napredak BiH na ovogodišnjoj listi Globalnog indeksa korupcije Transparency Internationala, na kojoj se, s ocjenom 3,3, nalazi na 84. mjestu i koje dijeli s još devet država. Prema ovom izvještaju, BiH se još nije izdvojila iz grupe zemalja tzv. "zarobljenog svijeta" gdje neformalne mreže imaju veći utjecaj od vladajuće elite.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Bosna i Hercegovina 84. mjesto dijeli s Gabonom, Jamajkom, Kiribatima, Lesotom, Makedonijom, Maldivima, Crnom Gorom, Svazilendom i Tajlandom.

Izvještajem je obuhvaćeno 186 zemalja i teritorije, a položaj BiH, iako je napredovala s ocjene 2,9 i diobe 93.-98. mjesta prošle godine, ocijenio je zabrinjavajućim.

Na vrhu liste su Danska, Finska i Novi Zeland s ocjenom 9,4, dok su na dnu Mianmar i Somalija s 1,4.

Prema njegovim riječima, BiH se nije odlijepila od grupe zemalja tzv. "zarobljenog svijeta", gdje neformalne mreže imaju mnogo veći utjecaj na vladajuće elite od građana, iako u njima postoje elementi demokratskog sistema.

Od zemalja regiona Slovenija je suštinski odskočila, Srbija i Makedonija konstantno čine napredak, dok su ostale u stagnaciji. Od zemalja bivše Jugoslavije više nema nijedna koja je gora od BiH, a u Evropi je lošija samo Albanija.

Divjak je naglasio da je potvrđeno da indeks korupcije blisko prati bruto društveni proizvod, što znači da će se kvalitetnom borbom protiv korupcije povećati i bogatstvo građana.

Zato je optužio bh. političare da svjesno održavaju ovakvo stanje u zemlji i time odgađaju njen izlazak iz apsolutnog siromaštva, dodajući kako i ovo malo poboljšanje rejtinga nije rezultat njihovog djelovanja već reformi u nekim sektorima.

Naveo je i konkretan primjer Rafinerije nafte Bosanski Brod. Naime, od najave njene privatizacije "strateškom partneru" prije pet mjeseci došlo je do pada njene kotacije na Banjalučkoj berzi za 60 posto, a sama Berza, povučena "uspješnom privatizacijom energetskog sektora" zabilježila je u istom periodu pad od 40 posto.

Na konferenciji je, također, predstavnik Ureda Svjetske banke u BiH Orhan Nikšić prezentirao preliminarne rezultate globalnog istraživanja ove svjetske finansijske institucije "Doing Business", u kojem se daje ocjena poslovnog ambijenta u BiH. Svjetska banka će u oktobru organizirati širu prezentaciju ovih rezultata, dok će organizirati i širu javnu raspravu na koju će pozvati predstavnike vlasti, akademske zajednice i medija.

BiH se nalazi na 105. mjestu među 178 zemalja na ovoj listi te po većini indikatora bilježi pad u odnosu na prošlu godinu. Do povećanja ocjene je došlo jedino u oblasti davanja dozvola za rad, prekograničnoj trgovini i zatvaranju poslova, naveo je Nikšić.

Među zemljama u regionu, kazao je on, Albanija je jedina gora od BiH, dok se Hrvatska i Makedonija sada ubrajaju među najbolje reformatore na svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: