BiH
0

BiH među zemljama "zarobljenog svijeta"

FENA
Neznatan je napredak BiH na ovogodišnjoj listi Globalnog indeksa korupcije Transparency Internationala, na kojoj se, s ocjenom 3,3, nalazi na 84. mjestu i koje dijeli s još devet država. Prema ovom izvještaju, BiH se još nije izdvojila iz grupe zemalja tzv. "zarobljenog svijeta" gdje neformalne mreže imaju veći utjecaj od vladajuće elite.

Bosna i Hercegovina 84. mjesto dijeli s Gabonom, Jamajkom, Kiribatima, Lesotom, Makedonijom, Maldivima, Crnom Gorom, Svazilendom i Tajlandom.

Izvještajem je obuhvaćeno 186 zemalja i teritorije, a položaj BiH, iako je napredovala s ocjene 2,9 i diobe 93.-98. mjesta prošle godine, ocijenio je zabrinjavajućim.

Na vrhu liste su Danska, Finska i Novi Zeland s ocjenom 9,4, dok su na dnu Mianmar i Somalija s 1,4.

Prema njegovim riječima, BiH se nije odlijepila od grupe zemalja tzv. "zarobljenog svijeta", gdje neformalne mreže imaju mnogo veći utjecaj na vladajuće elite od građana, iako u njima postoje elementi demokratskog sistema.

Od zemalja regiona Slovenija je suštinski odskočila, Srbija i Makedonija konstantno čine napredak, dok su ostale u stagnaciji. Od zemalja bivše Jugoslavije više nema nijedna koja je gora od BiH, a u Evropi je lošija samo Albanija.

Divjak je naglasio da je potvrđeno da indeks korupcije blisko prati bruto društveni proizvod, što znači da će se kvalitetnom borbom protiv korupcije povećati i bogatstvo građana.

Zato je optužio bh. političare da svjesno održavaju ovakvo stanje u zemlji i time odgađaju njen izlazak iz apsolutnog siromaštva, dodajući kako i ovo malo poboljšanje rejtinga nije rezultat njihovog djelovanja već reformi u nekim sektorima.

Naveo je i konkretan primjer Rafinerije nafte Bosanski Brod. Naime, od najave njene privatizacije "strateškom partneru" prije pet mjeseci došlo je do pada njene kotacije na Banjalučkoj berzi za 60 posto, a sama Berza, povučena "uspješnom privatizacijom energetskog sektora" zabilježila je u istom periodu pad od 40 posto.

Na konferenciji je, također, predstavnik Ureda Svjetske banke u BiH Orhan Nikšić prezentirao preliminarne rezultate globalnog istraživanja ove svjetske finansijske institucije "Doing Business", u kojem se daje ocjena poslovnog ambijenta u BiH. Svjetska banka će u oktobru organizirati širu prezentaciju ovih rezultata, dok će organizirati i širu javnu raspravu na koju će pozvati predstavnike vlasti, akademske zajednice i medija.

BiH se nalazi na 105. mjestu među 178 zemalja na ovoj listi te po većini indikatora bilježi pad u odnosu na prošlu godinu. Do povećanja ocjene je došlo jedino u oblasti davanja dozvola za rad, prekograničnoj trgovini i zatvaranju poslova, naveo je Nikšić.

Među zemljama u regionu, kazao je on, Albanija je jedina gora od BiH, dok se Hrvatska i Makedonija sada ubrajaju među najbolje reformatore na svijetu.