{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH među najboljim destinacijama za avanture

S
12.1.2012. u 09:25
1
70
BiH među najboljim destinacijama za avanture
1
BiH među najboljim destinacijama za avanture
National Geographic je svrstao Bosnu i Hercegovinu u deset najboljih destinacija za avanture u 2012. godini. Osim svjetskih destinacija za rafting, planinarenje, skijanje i ostale adrenalinske sportove, BiH je izabrana po najboljim stazama za planinski biciklizam.
Prije tri godine je kompanija koja objavljuje najpoznatije vodiče Lonely Planet proglasila Bosnu i Hercegovinu kao državu koja ima potencijal da postane najbolje mjesto za avanture u istočnom dijelu Evrope.

Tako je hiljade skijaša, raftera i planinara nahrlilo u našu zemlju, a sada je BiH proglašena najboljom destinacijom za planinski biciklizam, zbog davno nastalih puteva na visoravnima koji su povezivali planinska sela.

Osim BiH, Mammoth planina u Californiji je proglašena najboljom za skijanje i snowboard. Mammoth planina ima puno snijega zahvaljujući klimatskom fenomenu La Niña. Još jedna američka država je označena kao najbolja destinacija za avanture, ovaj put za rafting, a to je Idaho i to rijeke Bruneau i Jarbidge.

Najboljom destinacijom za ronjenje proglašena je Ningaloo obala u Australiji, a za surfanje meksička Baja. Kineska planina Pamir i njen vrh na osam kilometara visine, Mustagata, proglašeni su za najbolje lokacije za planinarenje.

Godina 2012. je po vjerovanju drevne civilizacije Maja, godina smaka svijeta, pa ćete možda u tom duhu željeti istražiti Belize koje također preporučuje National Geographic.

Za kajak i spuštanje kanuom najbolje destinacije su zaljev Narragansett na Rhode Islandu i rijeka Susquehanna u Pennsylvaniji. Najbolje planinarenje je u kanadskom Newfoundlandu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: