BiH
0

BiH kreće u reformu obrazovanja po evropskim standardima

FENA
Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH u suradnji s partnerima iz Slovenije organizirala je konferenciju "Reformski procesi obrazovanja u BiH i iskustva u Evropskoj uniji".

Konferencija je upriličena u okviru Twinning projekta Evropske komisije u BiH i razmijenjena su iskustva s međunarodnim stručnjacima na području uvođenja promjena u odgojno-obrazovni sustav.

Na konferenciji su prezentirani rezultati nakon 15 mjeseci rada na ovom projektu. Predstavljeni su reformski procesi u obrazovanju u BiH i iskustva iz Evropske unije.

"Prvi put u BiH radi se zajedničko jezgro nastavnih planova i programa temeljeno na ishodnim učenjima i sadržajima, kako bi osigurali znanja koje učenici dugoročno mogu primijeniti u životu, a ne da uče isključivo radi ocjene. Radili smo na pripremnim radnjama, odnosno provođenju smjernica za pripremu mature, za onaj trenutak kada BiH izrazi spremnost da se uđe u taj proces", izjavila je ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Maja Stojkić.

Akcent ove reforme je da se nastavnici u školama ne služe samo udžbenicima i treba da se uradi prilagodba nastavnih programa i procesa.

O prilagodbi je govorio ravnatelj Zavoda za školstvo R Slovenije Gregor Mohorčić, koji je naglasio da se svaka reforma teško provodi, pa je tako bilo i u Sloveniji.

"Agencija BiH dat će prijedlog, a tko je nadležan za obrazovanje to treba i provesti. Stručnjaci za obrazovanje u BiH su zainteresirani za Twinning projekt. U Sloveniji ovo što se radi u BiH mi smo završili prije nekoliko godina i nama su dolazili u pomoć međunarodni stručnjaci.

Program se provodi, ali probleme dobro rješavamo i trenutno smo u dilemi da li strani jezik treba početi učiti od prvog ili drugog razreda osnovne škole", pojasnio je Mohorčić.

Strateški ravnatelj Odjela za cjeloživotno učenje Educatio Scotland - Velika Britanija Alan Armstrong tvrdi da je u BiH potrebno napraviti značajne promjene u obrazovanju.

"Proces promjena zavisi od djece, nastavnika, roditelja i cjelokupnog obrazovnog sistema. Ako to ne funkcionira dobro djeca u BiH neće biti spremna za dalje školovanje. Izuzetno je važno da se djeca iz osnovne i srednje škole pripreme dobro za maturu a to će uspjeti ako se prate evropski trendovi u obrazovanju", kazao je Armstrong.