Konačna odluka u četvrtak
406

BiH korak bliže kandidatskom statusu za EU, preporuku odobrio i Savjet za opće poslove

V. K.
Savjet za opće poslove zasjeda dva dana uoči glavnog sastanka (Foto: Europa.eu)
Savjet za opće poslove zasjeda dva dana uoči glavnog sastanka (Foto: Europa.eu)
Savjet za opće poslove Evropske unije odobrio je kandidatski status Bosni i Hercegovini što predstavlja ujedno i posljednji korak za konačno odobrenje uoči sastanka šefova vlada članica EU koji je zakazan za 15. decembar.
Uoči sjednice koja će se održati 15. decembra, a na kojoj će se između ostalog govoriti i o kandidatskom statusu BiH, zvaničnici zemalja članica Evropske unije održavaju sastanke i kroz niz drugih tijela što predstavlja svojevrsnu pripremu za ključni sastanak.

Jedno od tih tijela je i Savjet za opće poslove (GAC) koji je na današnjoj sjednici usvojio preporuku Evropske komisije iz oktobra za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Kao što je i ranije pisano, u nacrtu preporuke stoji kako bi BiH, zbog aktuelne geopolitičke situacije, trebala dobiti status kandidata.

Također, naglašava se kako će Bosna i Hercegovina na svom putu prema EU i dalje morati ispuniti uslove koji su postavljeni ranije.

"To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine", navodi se.

Prema nacrtu dokumenta koji bi se trebao potpisati u Briselu, ministri će sa "zabrinutošću primijetiti sveukupni ograničeni napredak u reformama".

"EU očekuje da se funkcionalna zakonodavna tijela i vlade brzo uspostave na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirale na reforme na putu ka EU", dalje se navodi u nacrtu dokumenta.

Iako je dominiralo mišljenje kako su sve države članice EU za dodjelu statusa Bosni i Hercegovini, ranije su se pojavile informacije kako države poput Nizozemske, Francuske, a djelimično i Njemačke nisu za ovu odluku. Ipak, u međuvremenu, konsenzus među državama je postignut, a konačna odluka o dodjeli kandidatskog statusa trebala bi biti poznata na sjednici koja je zakazana za 15. decembar.