BiH
0

BiH kao alternativna ruta migranata: Sve učestaliji pokušaji ilegalnog prelaska granice

Piše: I. Č.
Foto: EPA
Foto: EPA
Smanjen migracijski priliv u susjednim zemljama, na koji statistički pokazatelji ukazuju, ne znači nužno i smanjen pokušaj ilegalnih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu. Naprotiv, podaci Granične policije BiH ukazuju na to da se pokušaji ilegalnih prelazaka državne granice povećavaju. Usljed neprilika koje su zadesile migrante u zemljama regije, oni sve češće pribjegavaju alternativnim rutama prema Evropskoj uniji.

Nepovoljan položaj migranata u zemljama regije, posebno u Srbiji i Makedoniji, navodi ih pribjegavanju alternativnim metodama u svojoj namjeri da stignu u zemlje Evropske unije. U posljednje vrijeme to podrazumijeva, kako su nam kazali iz Granične policije BiH, korištenje teritorije BiH kao tranzitnog područja na putu prema zemljama Evropske unije.

Samo je u januaru 2017. godine u ilegalnom prelasku granice, u dva slučaja, otkriveno pet državljana Sirije i po dva državljanina Afganistana i Iraka. Već u februaru je, u devet slučajeva, otkriveno 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine.

Posljednji evidentiran slučaj bio je 25. februara 2017. godine, kada su pripadnici JGP Bijeljina u saradnji sa službenicima CJB MUP-a RS u jutarnjim satima otkrili dvije grupe ilegalnih migranata u blizini Međunarodnog graničnog prijеlaza Rača.

"Posljednji evidentirani slučajevi u februaru 2017. godine ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracionog rizika u pojedinačnim slučajevima i u manjim grupama nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU", navela je Dujković.

Dodala je da je dvadeset osoba afroazijskog porijekla predato pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH koji su pokrenuli proces readmisije osoba, propisane Sporazumom o readmisiji s Republikom Srbijom.

Osobe nisu readmisirane

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je za Klix.ba da osobe još uvijek nisu readmisirane, jer je to vrlo zahtjevan proces s obzirom na to da većina njih nema nikakvog dokumenta kod sebe te da samo pojedinci imaju karton tražitelja azila iz Srbije.

"Sa svima njima treba uraditi intervju. To je zahtjevan proces s obzirom na to da je to neophodno uraditi na nekoliko različitih jezika, a i nemamo dovoljan broj prevodilaca. Tek kad se to uradi treba s dokazima pristupiti readmisijskom sporazumu sa Srbijom. Oni su iskoristili nevrijeme i prešli preko granice, nakon čega ih je primijetio naš granični policajac. Podijelili su se u dvije grupe prije nego što je potjera počela, tako da su prešli nekih 500-600 metara. To je sve u graničnom pojasu. S ovim dokazima koji će biti u intervjuu i sa svim onim što imamo, mislimo da će ugovor o readmisiji sa Srbijom biti ispoštovan", kazao je Ujić.

Naveo je da je dosadašnja praksa pokazala da Služba za poslove sa strancima, kada je riječ o procesima readmisije, do sada nije imala nikakvih problema te da se Sporazum o readmisiji s Republikom Srbijom u suštini poštuje.

S ljepšim vremenom, više migranata

Iako se Granična policija BiH poziva na izvještaje EUROPOL-a, IOM-a, FRONTEX-a i dr. relevatnih međunarodnih organa koji ukazuju na to da Bosna i Hercegovina trenutno nije izložena masovnom migracionom pritisku, Slobodan Ujić upozorava da će se stvari promijeniti čim se za migrante ukažu povoljne vremenske prilike.

"Imamo određene operativne podatke da u Srbiji više hiljada osoba kruži s namjerom da nađu put ka Evropskoj uniji i da to traje već mjesecima. Mađarska je dobro zatvorila svoje granice, Hrvatska također prema Srbiji, tako da jedan dio migranata pokušava preko Rumunije ući u EU, to je nova ruta. A druga grupa koja je bliža granici, odnosno grupa koja se nalazi u Šidu, pokušava na sve moguće načine preko Bosne i Hercegovine stići u EU. Dakle, prema našim saznanjima, veće grupe osoba mogle bi krenuti prema Bosni i Hercegovini", kazao je Ujić.

Dodao je da je otvorena i nova ruta preko Podgorice, Trebinja, Mostara, dalje prema Širokom, do Imotskog, ali i da na sve druge načine migranti pokušavaju stići do svog cilja, gdje ih naposljetku hapse hrvatski policijski službenici.

Povećan broj ilegalnih prelazaka

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković kazala je da je u ilegalnom prelasku državne granice u 2016. godini otkriveno 218 osoba, što je povećanje za 39 ili 21,79 posto u odnosu na 2015. kada je evidentirano 179 osoba.

"Prilikom ilegalnog ulaska otkrivena je 141 osoba, a prilikom izlaska njih 77. Na graničnim prijelazima otkriveno je 45 osoba (na ulazu 17 i na izlazu 28), a van graničnog prijelaza 173 osobe (na ulazu 124 i izlazu 49)", istakla je Dujković, dodavši da su osobe otkrivene u ilegalnom prelasku državne granice imale državljanstva 20 zemalja.

Ističe da je među njima najveći broj državljana BiH (52), te da je među državljanima susjednih zemalja otkriveno je 19 državljana Srbije, 16 Hrvatske i šest državljana Crne Gore.

"U ilegalnom prelasku otkriveni su i državljani Turske (25), Belgije i Kosovo (po 16), Italije (9), Pakistana i Šri Lanke (po 8), Albanije i Sirije (po 7), Kolumbije (5), Indije (4), Holandije (3), Irana, Njemačke, Kube, Maroka i Francuske (po 2); Slovenije, Palestinske Samouprave, Libana, Iraka, Jordana, Irske i Azerbejdžana (po jedna osoba)", navela je Dujković.