BiH
0

BiH je potrebna svakodnevna borba za poštivanje ljudskih prava

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru novog USAID-ovog projekta "Pro-budućnost", koji implementira CRS i Mreža za izgradnju mira, danas je na simboličan način obilježen 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava u sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Parlamentarna skupština BiH bi trebala svim građanima da omogući jednake šanse da ostvaruju svoja temeljna ljudska i građanska prava, kazao je uime organizatora ceremonije Vehid Šehić.

"Nažalost, govoriti o ljudskim pravima samo danas bi možda bilo i licemjerno, s obzirom na to da živimo u državi u kojoj se svakodnevno krše ljudska prava i u kojoj bi svaki dan trebao biti dan ljudskih prava. Ova država svojim ustavom krši ljudska temeljna prava, afirmiše diskriminaciju, nejednakopravnost. Svakom građaninu treba vratiti temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na dostojanstven život", istakao je Šehić, dodavši da je vlast najodgovornija za kršenje ljudskih prava.

Objasnio je da projekat PRO-budućnost nastoji da afirmiše ljudska prava nadrugačiji način kako bi ona postala sastavni dio ove države, da se poče voditi računa o mladima, starijim osobima, svim građanima.

"Bez solidarnosti i onoga što smo mi nekada imali, a to je taj komšiluk, ja tvrdim da nikad nećemo imati mogućnost da živimo dostojanstvenim životom", kazao je Šehić, dodavši da se diskriminacija u BiH vrši po raznim osnovama.

Direktor USAID-a za BiH David Barth podsjetio je da se u BiH treću godinu zaredom obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, ali da je dosad na ovom polju napravljen mali napredak.

"Do toga dolazi zato što se zakoni ne sprovode dovoljno, ne poštuju se ljudska prava i ne štite se. Tokom boravka u BiH, zapazio sam da su ljudi veoma brzi kada treba da se bore za svoja prava, ali nemate zakonsko pravo, uporište u zakonu da se borite za svoja prava, ako ne otvorite i svoje srce za prava drugih ljudi", istakao je Barth.

Direktor USAID-a za BiH pozvao je predstavnike zakonodavne vlasti, sudstva, političare i građane da se svaki dan bore za ljudska prava, a ne samo na dan kada se obilježava borba za ljudska prava.

OSCE misija u BiH smatra da se još mnogo toga treba popraviti i uraditi kada je riječ o ljudskim pravima, kazala je zamjenica šefa misije Nina Suomalainen.

"Ono što želimo istaknuti i na šta želimo ohrabriti građane je da koriste odredbe Zakona protiv diskriminacije. Taj zakon postoji, on je protiv diskriminacije po bilo kojem osnovu, i da se građani obrate Uredu ombdusmana", rekla je Suomalainen.

Ona se osvrnula i na presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", istakavši kako je to najvažniji slučaj kršenja ljudskih prava u BiH. Suomalainen je dodala da ovo pitanje treba riješiti što prije, jer je ono važno i zbog povlačenja sredstava iz IPA fondova EU.

U okviru obilježavanja Dana ljudskih prava, u Sarajevu je održan i protestni marš pod nazivom "Ljudska prava vani".

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, nekolicina učesnika marša okupila se ispred Akademije likovnih umjetnosti, odakle su se uputili prema Gradskoj upravi, zgradi Opštine Centar, a marš je okončan ispred zgrade Parlamenta BiH gdje su učesnici marša pročitali su svoje zahtjeve i potom se mirno razišli.