{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH je napravila jako mali napredak"

F
26.1.2010. u 20:32
0
17
"BiH je napravila jako mali napredak"
0
"BiH je napravila jako mali napredak"
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je u utorak navečer Prijedlog izvještaja o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH, u kojem se navodi da je BiH napravila jako mali napredak u posljednje vrijeme, te predlaže organizovanje multilateralne konferencije o BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Izvještaj je predstavio Kimmo Sasi iz Finske, koji je, između ostalog, ukazao na propast "prudskog“ i "butmirskog“ procesa.

Sasi je kazao da Ustav mora biti promijenjen, kako bi izbori u oktobru 2010 godine bili provedeni u skladu s demokratskim principima.

"Vrijeme je da zemlja počne raditi u pravcu ispunjavanja ovog cilja. Ideja je da u proljeće budu organizirane konsultacije sa susjednim zemljama i međunarodnim faktorima kako bi bio postignut kompromis političkih stranaka", kazao je Sasi, dodajući da bi dogovor o ustavnim reformama trebao biti postignut do aprila - maja kako bi ušao u parlamentarnu proceduru.

Prema njegovim riječima, zaključak je da BiH mora promijeniti Ustav, jer ako to ne bude urađeno, BiH će biti zemlja s najsporijim napretkom ka evropskim institucijama u regiji.

"Političari u BiH moraju preuzeti sudbinu zemlje u svoje ruke i što prije početi s reformom Ustava, kazao je Sasi, koji je ukazao i na to da je Vlada RS odbila odluku visokog predstavnika o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima, da se najavljuje referendum u RS-u, što ne doprinosi napretku BiH, kao i na to da nema dogovora o popisu stanovnišvta i da u zemlji još postoji velika i skupa administracija, posebno u Federaciji BiH", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: