Zasjedanje PS Vijeća Evrope
0

Bakir Izetbegović okrivio RS za 'rušenje' 49 zakona

Sarajevo-x.com
U okviru današnje debate o temi "Funkcioniranje demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini“ učesnicima se obratio Bakir Izetbegović, predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. On je istakao kako BiH ozbiljno zaostaje na putu ka evroatlantskim integracijama, te kako je polička situacija u državi jako loša.

"Izvještaj Vijeća Evrope je zaista dobar, ali politička situacija koja treba da omogući napredak u funkcionisanju demokratskih institutcija, očigledno nije dobra. Niz pokušaja da se postigne reforma ustava i funkcionalnija država je propao. Bosna i Hercegovina ozbiljno zaostaje na svom putu ka evroatlantskim integracijama. Njeni građani, jedini u okruženju, nisu dobili bezvizni režim sa početkom 2010. godine, a NATO je odbio da Bosnu i Hercegovinu uvede u novu rundu pregovora za Membership Action Plan", kazao je Izetbegović.

On je dodao i to kako je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine odbačena Revidirana strategija povratka, odbijena odluka o preduženju mandata stranim sudijama i tužiocima u Državnom sudu, tako da je Visoki predstavnik bio prisiljen da takvu odluku nametne, a odbijen je i niz reformskih zakona koje je BiH bila dužna usvojiti u skladu sa Ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

"U rušenju zakona i odluka korišten je poznati mehanizam "entitetskog glasanja“. Na ovaj način je odbijeno 49 zakona, od toga 13 zakona sa liste prioriteta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju čiji predlagač je bilo Vijeće ministara", naglasio je Izetbegović.

"Političari na najvišem nivou u Republici Srpskoj su ušli u fazu intenzivnog podrivanja državnih institucija i sukobljavanja sa autoritetom Visokog predstavnika. Najnovija prijetnja jeste organizovanje referenduma u Republici Srpskoj planiranog za proljeće. Ružan dejavu za nas koji se sjećamo vremena okupljanja masa, referenduma, kontra-referenduma 'dešavanje naroda' kako je to zvao Slobodan Milošević. SDS, stranka koju je organizovao Radovan Karadžić, traži otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Karadžić je u Haškom zatvoru, ali neodgovorno djelovanje bi moglo da oslobodi avet njegovog projekta", kazao je Izetbegović dodajući kako moramo dokazati da na tlu Evrope, u 21. vijeku, mogu koegzistirati različite nacije, vjere, grupe sa različitim pogledima na svijet, bez dominacije i nametanja.

"Monoetnička slika Republike Srpske"

Učesnicima se obratila i članica Delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Azra Hadžiahmetović koja je također naglasila kako je BiH malo napredovala i da odsustvo ustavnih reformi negativno utječe na funkcionisanje demokatskih institucija i provođenje reformi u drugim oblastima.

"Danas, 15 godina poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nosimo se sa problemima neimplementacije Aneksa VII. Kako naglšava i ovaj izvještaj, 120.000 raseljenih osoba u BiH čeka na povrtak. Uz to, imamo i entitetski veto na Strategiju za povratak i potpuno odsustvo zajedničkog interesa da se ovaj problem riješi, odakle i problemi vezani za popis stanovništva", kazala je Hadžiahmetović.

Ona je dodala i to kako su opstrukcije povratka izbjeglica stvorile gotovo monoetničku sliku entiteta RS, što je otvorilo niz drugih problema. Tako je način donošenja odluka pretvorio entitetsko glasanje u etničko, povećevajući nejednakosti u BiH. "Izvještaj za sve okrivljuje Republiku Srpsku"

Na izvještaj koji su pripremili Mevlut Cavusoglu i Kimmo Sasi reagovala je i Milica Marković, član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

"Na više mjesta u izvještaju kao i u predlogu rezolucije za sve probleme, a naročito za neuspjeh reformi u BiH izvjestioci okrivljuju samo Republiku Srpsku i to nije slučaj samo u ovom izvještaju. To je bio slučaj i u prethodnim izvještajima. Smatram da izvjestioci nisu tretirali probleme na objektivan način, nego na način 'gurnuti probleme pod tepih'. U izvještaju Repulika Srpska je kriva za situaciju u državi, Federacija je amnestirana, a visoki predstavnik je glorifikovan i podržan. Gdje je tu objekitvna odgovornost i nepristrasnost? Ono što je savršeno jasno jeste da je kranje vrijeme da BiH počne da hoda samostalno, bez protektorata i da postane samostalna i suvrena država. Nijedna država koja je pristupila Evropskoj uniji nije to uradila pod vrhovnom vlašću visokog predstavnika. Dakle, BiH je potrebno da se kancelarija visokog predstavnika transformiše u kancelariju specijalnog predstavnika EU.", kazala je Markovićeva.