Bakir Izetbegović
0

"BiH je najveća žrtva disolucije Jugoslavije"

SRNA
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da je BiH bila najveća žrtva disolucije bivše Jugoslavije.

"BiH je podnijela najveće žrtve u ljudstvu i materijalnim sredstvima. BiH nije birala tu sudbinu. Ona je bila izložena agresiji", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu, gdje učestvuje na međunarodnom naučnom simpozijumu "Disolucija Jugoslavije: procesi, uzroci i pozicija BiH kroz prizmu djelovanja političkog vođstva na čelu sa Alijom Izetbegovićem".

On je ocijenio da će i ovaj simpozijum pokazati šta je njegov otac i predsjednik ratnog Predsjedništva BiH Alija Izetbegović učinio da ne dođe do takvog raspleta i u Jugoslaviji i BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao je da je cilj ovog simpozijuma da se rasvjetli uloga BiH, a posebno Alije Izetbegovića u vrijeme raspada bivše Jugoslavije.

"Alija Izetbegović se zalagao za očuvanje Jugoslavije kao demokratske i pravne države, gdje bi republike imale određenu samostalnost. Drugi u tadašnjoj Jugoslaviji nisu željeli očuvanje te zajednice, tako da napori Izetbegovića, a kasnije i zajedno sa predsjednikom Makedonije (Kirom) Gligorovom, nisu urodili plodom", naglasio je Tihić, dodavši da je BiH zadnja donijela odluku o referendumu i izjasnila se za samostalnost.

Prema njegovom mišljenju, nema više ništa od bivše Jugoslavije, niti je više moguće ponovo uspostaviti.

"Trebamo da razvijamo saradnju, posebno ekonomsku, sa zemljama sa prostora bivše Jugoslavije, jer smo jedni na druge upućeni. Dugo godina smo bili u istoj državi, tako da su naše privrede naslonjene jedna na drugu i treba da radimo na unapređenju ekonomskih odnosa i saradnje", istakao je Tihić.
Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da BiH "spada u one koji su najlošije prošli u disoluciji bivše Jugoslavije".

"Za vrijeme Titove Jugoslavije ta države sa mogla održati samo na tri integrativna faktora - Tito sa svojom harizmom, Savez komunista kao višenacionalna partija i JNA. Tito je otišao, Savez komunista se raspao na 14. kongresu voljom Slobodana Miloševića i njegove partija, a JNA je tražila sponzora. Znalo se da u tom modelu Jugoslavija više ne može opstati", rekao je Mesić, ponovo optuživši Slobodana Miloševića da je jedini i isključivi krivac za raspad bivše Jugoslavije.

Mesić kaže da je bila nuđena konfederacija oročena na tri do pet godina i da u istom danu bude potpisan konfederalni sporazum i republike proglase državama, ali da Miloševiću to nije odgovaralo. On tvrdi da je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio zainteresovan za proširenje hrvatskih granica, a da je Milošević htio 63 posto BiH, pa su se tu "našli na istom poslu".

On je ocijenio da je Jugoslavija u određenom vremenu i odnosu međunarodnih snaga bila sjajno rješenje, jer je bila faktor koji je pomagao da ne dođe do sukoba između istoka i zapada."Svijet je zbog toga bio sentimentalan prema Jugoslaviji. I svaki baraba koji je govorio da je za Jugoslaviju, a radio svoj posao, on bi u svijetu bio prihvaćen. Svaki prevarant, računajući i ove na našem prostoru, koji su komadali Jugoslaviju, u stvari su se pred svijetom legitimisali kao borci za Jugoslaviju", pojasnio je Mesić.

Organizatori današnjeg međunarodnog simpozijuma su Fakultet političkih nauka u Sarajevu i Muzej "Alija Izetbegović".