Mijo Krešić na Teleringu
0

"BiH je ispunila više uslova od susjednih zemalja"

Sarajevo-x.com
Mijo Krešić
Mijo Krešić
Gost ovosedmičog izdanja emisije Telering koju vodi i uređuje Mato Đaković bio je Mijo Krešić, aktuelni zamjenik ministra sigurnosti BiH koji je govori o liberalizaciji viznog režima za građane BiH, uslovima u kojima rade policajci u BiH, prijetnji od terorizma, posjeti direktora FBI-a našoj zemlji.

Krešić je istakao da je pitanje liberalizacije viznog režima stvar ispunjavanja tehničkih uslova koje je pred institucije naše zemlje postavila Evropska komisija. On je dodao da je većina tih uslova ispunjena i da je ostalo još nekoliko pitanja koja treba riješiti.

"Ja sam u posljednjih nekoliko mjeseci uvjeravan da je ovo pitanje ispunjavanja tehničkih uslova. Rekao sam nedavno u Briselu da je ministarstvo sigurnosti ispunilo sve uslove koje bilo dužno ispuniti"; izjavio je Krešić.

Uvjeravajući gledatalje da su uslovi ispunjeni, Krešić je na konstataciju Mate Đakovića da Vijeće ministara nije bilo u stanju da četiri mjeseca imenuje ministra sigurnosti, rekao da je to bilo političko pitanje.

On je istakao da je naša zemlja ispunila dobar dio uslova i da je to primjećeno i prepoznato u Briselu te da smatra da je prvi juli naredne godine realan rok kad bi BiH mogla biti stavljena na "bijelu šengensku listu".

Upoređujući našu zemlju sa susjednim državama koje su stavljene na "bijelu listu", Krešić je rekao da je u tom trenutku BiH ispunila više uslova nego zemlje kojima je odobrena liberalizacija viznog režima.