{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH je dobrodošla u NATO i EU"

S
18.5.2010. u 12:23
0
16
"BiH je dobrodošla u NATO i EU"
0
"BiH je dobrodošla u NATO i EU"
Bosse Hedberg
BiH je dobrodošla u NATO i EU i Švedska i SAD učinit će sve da joj pomognu na tom putu - izjavio je danas švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg.
On je na konferenciji pod nazivom "Konkurentnost, finansije i privredni rast" u Sarajevu istakao da je dobro što se kriteriji i osnovni uslovi koje BiH mora ispuniti za članstvo u NATO i EU preklapaju, te da mu je drago da su Švedska i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) skupa, kako bi pomogli u cijelom tom procesu.

"Ova konferencija ima zadatak da se bavi ekonomskim pitanjima koja su utoliko značajnija, ukoliko smo trenutno u doba finansijske recesije", rekao je Hedberg novinarima u Sarajevu.

On je naveo da njegova vlada trenutno radi na strategiji buduće saradnje i pomoći BiH, prema kojoj bi trebalo da u naredne četiri godine uloži 17 miliona evra i podsjetio da Švedska i USAID trenutno realizuju projekte "FARMA" i "FIRMA", čiji je cilj podsticanje rada malih i srednjih preduzeća, uključujući i polljoprivredni sektor.

Direktor USAID-a u BiH Allan Reed istakao je da je konkurentnost u privatnom sektoru, pogotovo u malim i srednjim preduzećima, nešto što se mora ojačati u BiH, pogotovo na njenom putu ka EU, te da je na to usmjerena i ova američka organizacija, zajedno sa svojim partnerima iz evropskih zemalja.

Današnja konferencija, na kojoj učestvuju međunarodni stručnjaci, te stručnjaci iz BiH, jugoistočne i istočne Evrope, i Kavkaza, je godišnja konferencija o konkurentnosti zaposlenih u USAID-ovom odjeljenju za ekonomski razvoj.

Oni će razmijeniti iskustva koja se odnose na najbolje prakse, uspješne projekte, naučene lekcije i buduće prilike za saradnju i istaći iskustva USAID-ovih projekata u regiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: