Medicinska oprema
93

BiH isporučeno 7.500 testova, a počela je i isporuka 15.000 maski od EU

FENA
Johann Sattler (Foto: Delegacija EU)
Johann Sattler (Foto: Delegacija EU)
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera uručili su danas 2.000 medicinskih štitnika za lice, vizira, Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Opremu su preuzeli premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav, a nabavku je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19), kojeg provodi UNDP BiH.

  • Danas smo započeli isporuku ukupno 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje širom BiH. Ova oprema im je prijeko potrebna jer se oni nalaze na prvoj liniji odbrane od korone virusa. Danas smo i kompletirali isporuku 7.500 testova na korona virus kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Tuzli. Sretan sam što na takav način EU može pomoći BiH i njenim građanima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. To je samo početak, sljedeće sedmice i dalje nastavljamo s našom pomoći jer sada je najvažnije da spasimo ljudske živote - kazao je Sattler.

Ukupno 15.000 vizira će do kraja sljedeće sedmice biti dostavljeno za potrebe medicinskih ustanova u cijeloj BiH. Vizire proizvodi bh. firma iz Goražda, a ovime je Evropska unija podržala i lokalnu proizvodnju.

"Razvojni program UN-a zajedno sa Svjetskom organizacijom za zdravlje (WHO) koriste sve svoje kapaciteta za borbu protiv korona virusa. Ponosni smo na partnerstvo sa Evropskom unijom i što imamo mogućnost da svoje kapacitete za nabavke i analizu, stavimo u cilju zajedničkog otpora i brzog reagovanja na ovu krizu", rekla je Nedera.

Premijer Nenadić je istakao da je donacija jako značajna, jer, pored ostalog, pruža podršku domaćoj proizvodnji.

Danas je završena i isporuka 7.500 testova na koronavirus u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru u saradnji sa provedbenim partnerom UNDP-om u BiH. Ova pomoć dio je prvog paketa podrške Evropske unije za hitne medicinske potrebe u BiH u borbi protiv korona virusa u vrijednosti dva milliona eura. Ukupno sedam miliona eura je planirano za ovu podršku koja uključuje i nabavku 80 respiratora. Isporuka prvih respiratora se očekuje u prvoj polovini aprila 2020, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.