Konferencija
0

BiH ispod evropskog standarda zaštite ljudskih prava

SRNA
Sarajevo
Sarajevo
BiH na planu ljudskih prava i sloboda još nije dostigla evropski standard, upozoreno je sa današnje konferencije u Sarajevu održane povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

Prema riječima ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića, u proteklom periodu u ovoj oblasti načinjen je napredak, ali je potrebno još učiniti kako bi se dostigao evropski nivo.

Govoreći o pritužbama građana na kršenje ljudskih prava i sloboda Halilović je naveo da se najviše žalbi koje su evidentitrane u ovoj godini odnosi na povredu prava po osnovu pristupa socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti,  te zaštiti prava  po osnovu rada.

U ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Halilović je pozvao građane BiH da istraju u zaštiti svojih prava i da za to koriste sve domaće i međunarodne institucionalne mogućnosti.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za  ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Zoran Koprivica podsjetio je da je ova komisija u prethodnom periodu intenzivno radila na pripremi Zakona o zabrani diskriminacije.

"Nedavnim usvajanjem ovog zakona stvoren je pravni okvir za otklanjanje svih vidova diskriminacije u BiH", istakao je Koprivica i dodao da BiH predstoji još niz aktivnosti  na usaglašavanju zakonodavstva sa standardima i i praksom EU. 

Profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo pohvalio je Zakon o zabrani diskriminacije,    naglasivši da je to dobar i vrlo moderan zakon.
"Međutim, nije problem u normiranju, nego u provođenju norme", konstatovao je Grebo.

Govoreći isključivo o zaštiti civilnih žrtava rata ombudsman BiH Jasminka Džumhur ocijenila je da je ovaj problem u BiH parcijalno rješavan, uglavnom pod pritiscima.

"Ni 14 godina nakon rata status civilnih žrtava rata nije adekvatno definisan", rekla je Džumhurova, dok je parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović istakao da je BiH prva od zemalja u okruženju riješila pitanje zaštite ljudskih prava pripadnika oružanih snaga.

Na današnji dan 1948. godine Generalna skupština UN usvojila je Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i od tada se ovaj datum   obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava.

Konferenciju u Sarajevu organizovali su Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH, Međunarodnim komitetom za nestala lica te Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.