{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH ima snage da se vrati na put evropskih integracija"

F
21.9.2010. u 14:53
0
1
"BiH ima snage da se vrati na put evropskih integracija"
0
"BiH ima snage da se vrati na put evropskih integracija"
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Bosna i Hercegovina ima snage da se vrati na put integracija u EU, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU članovima Evropskog parlamenta u Strasbourgu, naglasivši da će liberalizacija viznog režima dati podsticaj proevropskim snagama u zemlji, saopćeno je iz OHR-a.
Građani Bosne i Hercegovine iskreno cijene ulogu koju Evropski parlament ima u borbi za njihova prava da nesmetano putuju Evropom, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU tokom današnjeg sastanka s predsjednikom Evropskog parlamenta Jerzyjem Buzekom.

On je kazao da će liberalizacija viznog režima izgraditi pozitivnu energiju u Bosni i Hercegovini za povratak na evropski put te izrazio uvjerenje da Evropa sada može pozitivno odgovoriti na pragmatične i efikasne korake koje su poduzeli nadležni organi BiH u pogledu liberalizacije viznog režima.

Izrazio je razočarenje činjenicom da bh. političke stranke prije općih izbora nisu uspjele postići konsenzus o provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava kojom se traži da se okonča kršenje osnovnih građanskih prava u Bosni i Hercegovini uprkos tome što je Evropski parlament uputio jak apel da se ovo pitanje riješi.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da se prisustvo Evropske unije u zemlji mora restrukturirati kako bi ona mogla efikasnije pomagati građanima da prevaziđu prepreke na koje nailaze na putu integracija i na taj način osigurati da građani Bosne i Hercegovine što prije budu u prilici iskoristiti prednosti članstva u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: