Bugarska
5

BiH i zemlje regije u maju predstavljaju akcione planove pred zemljama EU

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bugarska ministrica zadužena za predsjedavanje Evropskom unijom (EU) Lilyana Pavlova najavila je da će 17. maja šest zemalja Zapadnog Balkana predstaviti svoje akcione planove u bugarskoj prijestolnici.

Riječ je o akcionim planovima Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Kosova, a koji će održavati postignuća svake zemlje pojedinačno, kao i uslove koji moraju biti ispunjeni na daljem putu ka Evropskoj uniji.

"Nismo u položaju da se hranimo bilo kakvim lažnim očekivanjima. Mi možemo raditi sa zemljama Zapadnog Balkana na evropskoj perspektivi, ali ne možemo praviti čuda. Isto tako, ne možemo donijeti odluku o datumima za članstvo ili otvaranju i zatvaranju poglavlja u pregovorima s EU", rekla je Pavlova.

Bugarska je najavila da će se tokom predsjedavanja Evropskom unijom usredotočiti na daljnju integraciju šest zemalja Zapadnog Balkana uprkos evidentnom protivljenju ostalih članica EU.

Naime, javno mnijenje u Holandiji odavno je skeptično u vezi s proširenjem Evropske unije, a holandski premijer Mark Rutte već je izjavio da ne može podržati širenje EU sa šest država Zapadnog Balkana u bliskoj budućnosti.

Tokom samita u Sofiji od Njemačke i Francuske očekuje se da predstave novi pravni okvir za jačanje veza između 19 zemalja članica EU i stvaranje Evropskog monetarnog fonda.