BiH
0

BiH i Slovenija potpisale administrativni dogovor o provođenju Sporazuma o socijalnom osiguranju

FENA
Ambasadorica Republike Slovenije u BiH Nataša Vodušek i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović potpisali su danas u Sarajevu Administrativni dogovor koji će olakšati provedbu Sporazuma o socijalnom osiguranju koji su predstavnici Slovenije i BiH potpisali u februaru 2007.

Sporazum na bazi reciprociteta i jednakih prava građana BiH u Sloveniji i građana Slovenije u BiH tretira zdravstveno osiguranje, povrede na radu ili profesionalne bolesti, novčane naknade za porodiljsko odsustvo, odnosno roditeljske naknade, starost, invaliditet i smrt, nezaposlenost i dječiji doplatak.

Sporazum je, prema riječima ministra Novića, već u junu 2007. ratificiralo Predsjedništvo BiH i ratifikaciju danas potpisanog dogovora i Sporazuma slovenska vada tek treba da provede.

"Bosanskohercegovačka strana je okončala proceduru i sada očekujemo od slovenske vlade da uradi isto. Također, očekujemo od slovenske strane da BiH uputi ispravu o ratifikaciji da bi Sporazum stupio na snagu", kazao je Nović.

Ambasadorica Vodušek je najavila da bi slovenska strana proceduru ratifikacije mogla završiti do Nove godine te istakla da je ovaj sporazum samo jedan u nizu koraka koje slovenska vlada čini kako bi BiH olakšala ulazak u EU.