Nema para s neba
0

BiH i ove godine gubi 22 miliona maraka od kontrole neba

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
BiH će i ove godine izgubiti 22 miliona maraka zbog ponovnog odgađanja preuzimanja kontrole vazdušnog prostora od Srbije i Hrvatske, a problem je glavni softver koji nije u potpunosti profunkcionisao, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.

Iako je bilo planirano, BiH neće ni ove godine moći da preuzme kontrolu civilnog vazdušnog saobraćaja na svom nebu, čime će Srbija i Hrvatska ponovo inkasirati novac od avio-kompanija koji one plaćaju za prelazak vazdušnog prostora BiH.

Direktor Direkcije BiH za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) Đorđe Ratkovica kaže da je problem što glavni softver, koji isporučuje jedna španska firma, nije profunkcionisao u potpunosti.

"Potrebno je završiti taj proces, edukovati kontrolore letenja i osposobiti Agenciju za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH. Bilo je planirano da sve bude gotovo u 2011., ali je jasno sada da taj rok ne možemo ispoštovati", kaže Ratkovica, dodavši da je realno da BiH preuzme kontrolu vazdušnog prostora najranije krajem 2012. godine.

Čak i da je sve ovo urađeno, kaže on, Agencija trenutno nije u stanju da upravlja tim poslom jer nema svoje zaposlene niti sredstva. "Mi imamo kontrolorski kadar i u toku je proces njihovog školovanja. Oni će biti spremni na vrijeme", rekao je Ratkovica.

Direktor Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu RS Damir Ćopić mišljenja je da od preuzimanja kontrole neba 2011. godine nema ništa. "Ne sumnjam u ničije dobre namjere, ali od početka sam govorio da BHDCA nije imala kapacitete da taj posao uradi, i nažalost, pokazalo se da smo bili u pravu. Ja sam govorio da treba da prekopiramo model Slovenije i Makedonije. Oni su angažovali kontrolore, stručnjake i inženjere iz Srbije, dali im odlične plate i oni su podigli sistem. Nažalost, ideja nije poslušana", naglasio je Ćopić.

On je istakao da bi BiH preuzimanjem kontrole vazdrušnog prostora, osim konkretne finansijske koristi od 22 miliona KM, dobila brojne prednosti, od školovanja novih kadrova, isplaćivanja plata iz realnih osnova, a ne iz budžeta, kao i brojne druge.