|

BiH i Kina potpisale sporazum o ukidanju viza

BiH i Kina potpisale sporazum o ukidanju viza
136
F
FENA
27.11.2017. u 14:45
75
komentara
136

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
U Budimpešti je danas, u okviru 6. samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom NR Kine (16+1), potpisan Sporazum o uzajamnom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede Kine.
Sporazumi su potpisani u prisustvu premijera Bosne i Hercegovine i NR Kine, Denisa Zvizdića i Lija Keqianga.

Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine potpisali su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova NR Kine Wang Yi. Ovim sporazumom državljani BiH i NR Kine, nosioci važećih pasoša, bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane do 90 dana u roku od 180 dana.

Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine potpisali su zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine NR Kine Shan Zhong. Zaključivanjem tog sporazuma otvara se proces intenzivne komunikacije bh. institucija kao i biznis zajednice u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u objema zemljama, uz promoviranje ekonomske, naučne i tehnološke saradnje u tim oblastima.

Tokom ceremonije potpisivanja bilateralnih sporazuma potpisan je i Ugovor o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke vezan za projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW “Blok 7” Termoelektrane “Tuzla”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je današnje potpisivanje sporazuma ocijenio kao podsticaj za dalji nastavak i produbljivanje uspješne saradnje dviju prijateljskih zemalja, saopćeno je iz VMBiH.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...