BiH
2

BiH i Češka će sarađivati u borbi protiv kriminala, terorizma i trgovine drogom

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i češki ministar unutrašnjih poslova Martin Pecina potpisali su danas u Sarajevu sporazum između BiH i Češke o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine opojnim drogama i psihotropnim supstancama i organizovanog kriminala.

Nakon ceremonije potpisivanja Radončić je ocijenio da se ovim sporazumom jača saradnja u sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela i njihovih počinilaca.

"Sporazum će se provoditi razmjenom strateških i operativnih informacija i direktnim kontaktima nadležnih organa na svim nivoima", rekao je ministar sigurnosti BiH.

Radončić je podsjetio i na značaj češkog projekta deminiranja dijela rijeke Save, u kome je učestvovalo 13 institucija iz BiH i Hrvatske.

"Tokom realizacije tog projekta elitni ronioci Češke su iz Save izvadili 149 minobacačkih i tromblonskih mina različitog kalibra, dok se istovremeno provodila i specijalistička obuka pripadnika ronilačkog tima Sipe /Agencije za istrage i zaštitu BiH/", naveo je Radončić.

On je konstatovao da je nastavak deminiranja rijeke Save jedno od strateških i sigurnosnih pitanja u BiH.

Radončić je naveo podatak da se 1.240 kvadratnih kilometara ili 2,5 odsto BiH nalazi pod minskim poljima. "Prema procjenama imamo više od 120.000 neotkrivenih, odnosno nedemontiranih mina i to ugrožava indirektno ili direktno oko 540.000 stanovnika BiH", istakao je Radončić.

On je napomenuo da taj problem ometa i razvoj poljoprivrede, ali da će BiH uz pomoć stranih donatara i zemlja kao što je Češka pokušati da taj problem, ako ne potpuno završi, onda bar reducira.

Prema njegovim riječima, MUP Češke je pružio veliku pomoć pri osnivanju migracione i azilantske politike u BiH, koja je trajala šest godina i ta saradnja biće ponovo aktivirana.

"BiH je opredijeljena da postane pouzdan partner u oblasti sigurnosti zemljama članicama EU i da imamo efikasnu saradnju sa zemljama u okruženju. Cilj je da ispunjavanjem predstojećih obaveza sigurnosni sektor bude lider u ispunjavanju obaveza ka EU", poručio je Radončić.

On je dodao da je od češkog kolege dobio obećanje da će i dalje podržavati BiH da bi njeni građani sačuvali bezvizni režim.

Češki ministar unutrašnjih poslova izrazio je uvjerenje da će na osnovu ovog sporazuma, između ostalog, poboljšati i oblast saradnje o pitanju azila i migracione politike.

"Dogovorili smo se da ćemo podržati saradnju eksperata koji imaju iskustva sa problematikom azila i emigracija, kao i viznog režima", rekao je Pecina.

On je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem današnjeg sporazuma i uvjerenje da će se na osnovu njega ubrzati i poboljšati saradnja u oblastima koji su njime obuhvaćeni.