Dunja Mijatović, OSCE
0

"BiH hitno treba podržati uređivačku i političku nezavisnost javnih emitera"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da nedavne izmjene Statuta bosanskohercegovačkog javnog emitera (BHRT) mogu narušiti njegovu uređivačku nezavisnost, saopćeno je danas iz OSCE-a.

Statut usvojen na sastanku Upravnog odbora BHRT-a 26. aprila povjerava članovima Odbora punu uređivačku i upravljačku kontrolu nad ovim emiterom, što uključuje prethodno odobravanje programa i upošljavanje urednika, a što bi trebala biti uloga generalnog direktora.

"Ovakav razvoj situacije još jedan je indikator krize i zastoja reformskog procesa javnog RTV servisa u BiH i ukazuje na hitnu potrebu da Parlament imenuje dva člana Upravnog odbora koji bi zamijenili one članove od kojih je jednom članu mandat istekao prije godinu dana, a drugom prije dvije godine", kazala je Mijatović.

Dodala je da trenutna situacija ne samo da ometa funkcioniranje Upravnog odbora već ugrožava i njegovu mogućnost da osigura političku i uređivačku nezavisnost javnog RTV servisa, stoji u pismu koje je Mijatović uputila Denisu Bećiroviću, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Javni servis je jedan od osnovnih instrumenata demokratskih društava. Objektivne i pluralističke vijesti koje može da ponudi servis su nezamjenljive u osiguravanju sloboda i transparentnosti izbornog procesa, borbe protiv korupcije i informisanju građana o svim pitanjima od javnog značaja. Javni servisi mogu uspjeti u tome samo ako je njihova infrastruktura zakonski zaštićena, čime je zagarantovana njihova uređivačka autonomija", pojasnila je Mijatović.

Također je pozvala parlament BiH da dovrši procedure imenovanja članova Upravnog odbora čim prije te je izrazila nadu da će Odbor osigurati usklađenost novog Statuta BHRT-a s evropskim standardima.

OSCE-ova predstavnica je ponudila podršku svog Ureda Bosni i Hercegovini u nastojanjima da dovrši reformu javnog RTV servisa, navedeno je u saopćenju ove međunarodne institucije.