Apel ombudsmenu
98

BiH godinama odbija dati pasoš počasnom državljaninu Francisu Boyleu

A. P.
Francis Boyle
Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Illinoisu i pravnik koji je zastupao Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Francis Boyle pokušao je obnoviti pasoš Bosne i Hercegovine, ali su mu bh. vlasti odbile sve dosadašnje zahtjeve.

Počasni državljanin naše zemlje stoga je bio primoran uložiti žalbu Instituciji ombudsmena.

"Dragi prijatelji, 12. maja 1997. godine na ceremoniji u Predsjedništvu BiH u Sarajevu, koja je bila prenošena na državnoj televiziji, predsjednik Alija Izetbegović i potpredsjednik Ejup Ganić dodijelili su mi državljanstvo BiH, diplomatski pasoš i vizu, kao i zahvalnicu za moje pro bono usluge za Republiku Bosnu i Hercegovinu tokom rata, genocida i agresije koju su izvršile Srbija i Crna Gora", naveo je Boyle u pismu ombudsmenu.

Dodao je i kopiju svog bh. pasoša u kojem jasno stoji da je njegova nacionalnost "BiH", kao i ID broj državljanina. U priloženoj dokumentaciji su i popunjene prijave za dobijanje bh. državljanstva i pasoša, kao i pismo koje mu je 1996. godine poslao Alija Izetbegović zahvaljujući mu se za njegove usluge te potpisana kopija knjige "Islam između istoka i zapada".

"Ipak, tokom godina nisam bio u mogućnosti da obnovim svoj pasoš da bih dobio regularni, a ne diplomatski. Više puta sam to pokušavao u Ministarstvu vanjskih poslova u Sarajevu, Ambasadi BiH u Washingtonu, Misiji BIH pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku i bh. konzulatu u Chicagu. Sve je bilo bez uspjeha. Ovo odbijanje obnove mog pasoša krši moja osnovna ljudska prava prema članovima 15(1) i 15(2) Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine.

Član 15(1): Svako ima pravo na jedno državljanstvo. Član 15(2): Niko ne smije samovoljno biti lišen svog državljanstva.

Stoga, sa puno poštovanja, molim da intervenišete u Ministarstvu vanjskih poslova BiH kako bih dobio regularni bh. pasoš", naveo je Boyle u pismu Instituciji ombudsmena u BiH.