Novac EBRD-a
215

BiH dobila kredit od 70 miliona eura za autoput kroz RS

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali su danas ugovor o dodjeli kreditnih sredstava u iznosu od 70 miliona eura, a koji su odblokirani usvajanjem Zakona o akcizama.

Riječ je o novcu koji će biti korišten za gradnju prvih kilometara autoputa u sklopu Koridora 5c kroz Republiku Srpsku. Novac je zajam Autoputevima RS-a uz garanciju BiH i RS.

"Ovo su prvi kreditni dogovori nakon usvajanja Zakona o akcizama. Želim vam sretnu implementaciju ovih sredstava", rekao je između ostalog u kratkoj izjavi ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Također, potpisan je i ugovor o dadatnih 15 miliona eura za autoput Doboj - Prnjavor.

Direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Ian Brown kazao je da je izuzetno sretan zbog potpisanog ugovora.

"S potpisivanjem ovog ugovora ukupan iznos investicije EBRD-a u transportnu infrastrukturu u BiH prelazi milijardu eura. Ova investicija povećat će broj zaposlenih, povezivanje unutar BiH, ali i BiH sa susjedima. Ovo je dokaz da su akcize otvorile novi ciklus investiranja u sektor transporta. Već ove godine imat ćemo još jedno investiranje u iznosu od 200 miliona eura", rekao je Brown nakon potpisivanja ugovora u Sarajevu.