Nižu se nejasnoće
10

BiH dobila izvinjenje iz UAE zbog nesporazuma o slijetanju aviona s medicinskom pomoći

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić razgovarao sa institucijama u toj državi došao je do informacija da je u današnjem avionu UAE možda bila i pomoć za BiH. Iz Dubaija stiže izvinjenje zbog nesporazuma o slijetanju aviona, ali i dalje je nejasno za koga je sve došla pomoć.
Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić je razgovarao sa nadležnim crnogorskim institucijama o humanitarnoj pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je danas stigla na sarajevski aerodrom.

Svu koordinaciju u vezi sa zaprimanjem donacija u Crnoj Gori obavlja Nacionalno koordinaciono tijelo. Savjetnik predsjednika ovog tijela Vatroslav Belan je Jukiću rekao da bi međunarodna pomoć koja se nalazila u Boeingu 747 mogla biti i za BiH, te za Bjelorusiju.

"Prema informacijama kojima on (Vatroslav Belan) raspolaže, tim avionom bi trebala stići i pomoć za BiH i Bjelorusiju. Naravno, ne može ništa stopostotno tvrditi, ali kako je rekao, prema logici stvari na tom avionu bi trebala biti i pomoć za BiH i Bjelorusiju", prenio je bh. ambasador u Crnoj Gori Branimir Jukić ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković.

Međutim, niko sa sigurnošću ne zna da li je pristigla pomoć poslata samo za Crnu Goru, niti da li u avionu ima još opreme koja nije odvezena kamionima crnogorske kompanije Montefarm.

U međuvremenu, iz Ambasade UAE u Podgorici Ministarstvu vanjskih poslova je stiglo izvinjenje u ime supruge šeika Mohammeda bin Rashid Al Maktouma, potpredsjednika UAE zbog nesporazuma sa međunarodnom pomoći koju je ona poslala.

Izvinjenje poslato iz Ambasade UAE u Crnoj Gori
Izvinjenje poslato iz Ambasade UAE u Crnoj Gori

Oni se izvinjavaju zbog nejasnoća u obavještenju za Ministarstvo vanjskih poslova koje su dovele do toga da izgleda kao da je avion koji je sletio na sarajevski aerodrom donio pomoć za BiH, odnosno zbog toga što nije precizirano da će teret biti dalje prevezen za Crnu Goru.

Belan je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovorio da pomoć koja im je namijenjena stigne na Međunarodni aerodrom Sarajevo obzirom na to da je avion preveliki za slijetanje na Aerodrom Podgorica.

Upravo zbog veličine aviona Belan vjeruje da se u njemu nalazila i pomoć za nas i Bjelorusiju, objašnjava da je pomoć koju su dobili mogla stići i znatno manjim avionom koji bi imao mogućnost da sleti na aerodrom u Podgorici.