Reakcija MVP-a BiH
197

Gluhi telefoni: Kome je pomoć iz UAE namijenjena - BiH ili Crnoj Gori?

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH još sinoć je najavljeno da će u BiH danas stići nova humanitarna pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sada se u cijeloj priči pojavljuje i Crna Gora, a zaprimljene note dokazuju da u cijeloj priči postoji dosta nejasnih elemenata.
"U jutrošnjem saopštenju MVP BiH najavljen je dolazak pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH, na osnovu obavještenja koje je putem verbalne note dostavila Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata službenim linijama komunikacije. Predmetnom notom Ambasade UAE u Podgorici, iz koje se nerezidentno pokriva Bosna i Hercegovina, zatražena je dozvola slijetanja za privatnog aviooperatera Boing 747-400 Vlade Dubaija, u kojoj je navedeno da transportuje pomoć za vladu i građane Bosne i Hercegovine", kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Slijedom toga, ministarstvo je izdalo saopštenje o kojem je upoznata javnost u BiH i iskazalo svoju zahvalnost supruzi potpredsjednika i premijera UAE i supruzi vladara Dubaija, šeika Hind bint Maktouma bin Juma Al Maktouma, na neočekivanoj velikodušnoj pomoći po drugi put za građane Bosne i Hercegovine.

"Neposredno prije slijetanja aviona u novoj verbalnoj noti Ambasade UAE obaviješteni smo da je korisnik ove pomoći Vlada Crne Gore, a da se sarajevski aerodrom koristi za istovar robe", saopćili su iz MVP-a.

Na aerodromu u Sarajevu su trenutno kamioni koji istovaraju robu i koja navodno treba biti prevezena u Podgoricu. U cijeloj priči BiH je iskorištena kao transfer zemlja, iako je prvobitno bilo najavljeno da je pomoć namijenjena i za BiH, što potvrđuju zaprimljene note.

Nezvanično se pojavljuju informacije i da je dio robe namijenjen za Bjelorusiju, što dodatno baca sumnju u vezi brojnih nejasnoća u ovom slučaju. U Ministarstvu vanjskih poslova saznajemo da pokušavaju objaviti sve relevantne informacije iz UAE, Crne Gore i BiH zbog čega je došlo do ovakve situacije.

Da li je u pitanju greška ili nešto drugo ostaje da se vidi. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost donirane robe skoro 20 miliona KM.