Otkrivamo pozadinu
96

Ko koči podjelu pomoći: Oprema iz Katara i UAE nikada nije raspoređena, a nema se gdje smjestiti

S. Hambo
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Samo kod nas reklo bi se. U vremenu još uvijek prisutne pandemije i kada je neophodna medicinska oprema koju je BiH dobila od brojnih prijateljskih zemalja, neko je odlučio biti kočnica i proceduralno blokirati podjelu pomoći prije svega zdravstvenim ustanovama.
Nevjerovatno zvuči da se u BiH teško postiže dogovor i o podjeli humanitarne pomoći. A zašto je to tako? Prije svega ključno tijelo koje treba da završi veći dio posla je Koordinaciono tijelo pri Ministarstvu sigurnosti, na čijem je čelu do kraja marta bio sada već bivši ministar Fahrudin Radončić. No on se povukao, a na čelo je zasjeo Aleksandar Mandić.

Ipak, to tijelo je bilo gotovo nevidljivo u svom djelovanju, a da u praksi skoro ništa nije ni urađeno pokazuje novonastali problem u vezi s podjelom pomoći. BiH je u prethodnih samo mjesec dana dobila desetine tona prije svega medicinske opreme. Tako su između ostalih na sarajevski aerodrom sletjeli avioni s pomoći prvo iz Katara, a potom i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Stigle su maske, rukavice, zaštitna odijela pa čak i veliki broj mobilnih respiratora. Ništa od toga nije podijeljeno i dok se čeka da se nadležni smiluju, domovi zdravlja, bolnice i druge institucije kupuju robu, a prije svega potrošni materijal poput maski i rukavica.

Ovim povodom kontaktirali smo i ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković koja nam je kazala da je sramotno da neko koči ili da ne mari da se važna oprema dostavi tamo gdje treba. Da problem bude veći i ona humanitarna pomoć koja je stigla nema se gdje uskladištiti.

"Imamo pomoć koja nije podijeljena i imamo pomoć koju nemamo gdje da uskladištimo. Sva saznanja mi šaljemo Korodinacionom tijelu u sklopu Ministarstva sigurnosti. Mi smo pokušali dobiti informaciju šta se dešava, da se održi sastanak tog tijela kako bi se podijelila pomoć koja je stigla u posljednja dva leta, a to su avion iz Katara i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Međutim, rečeno nam je da je potrebno mišljenje Agencije za lijekove i medicinsku opremu jer se kao radi o uvozu medicinske opreme. To je sad u nadležnosti ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević.

Nejasno je zašto bi neko insistirao da je potrebna saglasnost Agencije za lijekove kada se radi o humanitarnoj pomoći, a ne o uvozu, dakle radi se o donaciji.

Uz pomoć koja stigne u BiH dođe i spisak te opreme koju onda Koordinaciono tijelo treba primiti i proslijediti Vijeću ministara koje potom na osnovu ranije utvrđenih koeficijenata raspoređuje opremu. Prema odluci, međunarodna pomoć za zaštitu i spašavanje se dijeli po principu utvrđenom u procentima 62% za Federaciju Bosne i Hercegovine, 38% za Republiku Srpsku te po 0,5% ove pomoći Federacija BiH i Republika Srpska dodjeljuju Brčko distriktu BiH.

U skladu s ovom odlukom, federalni dio pomoći bit će raspoređen u jednakom omjeru na Federaciju BiH i 10 kantona, i to po 50%.

"Mi na Vijeću ministara nismo dobili nikakav spisak o pomoći koju treba podijeliti. Posljednji avion pomoći koji je stigao nismo ni smjestili, tj. preuzeli, to je smješteno negdje na aerodromu. Sada nemamo nikakve mogućnosti ni za preuzimanje ni skladištenje nove opreme, jer nemamo mogućnosti", kazala nam je Turković.

Da sve bude još komplikovanije, za danas je bio najavljen let iz Ujedinjenih Arapskih Emirata s novom vrijednom pomoći i čak 50 respiratora.

"Ja nisam spremna da primim novu opremu ako nismo u stanju da podijelimo onu opremu koja je došla do sada. Moguće da današnjeg slijetanja neće ni biti. Ni pomoć iz Katara nije podijeljena. Oprema sa dva leta je trebala već biti podijeljena, ali nije. To je nedopustivo", poručila je ministrica Turković.

Šta je poenta? Aleksandar Mandić ne održava sjednice Koordinacionog tijela. Ministarstvo civilnih poslova, odnosno sektor zdravstva se priklonio stavu Agencije za lijekove i medicinska sredstva po kojima uvoz medicinske opreme mora biti u skladu s potrebnim procedurama i prikupljenim dozvolama za uvoz.

Stoga agencija ne dozvoljava da nadležna entitetska tijela preuzmu opremu iz kargo centra sarajevskog aerodroma i drugih skladišta, bez obzira na to što je carinski postupak okončan. Također, zanemaruje se činjenica da se radi o donaciji, a ne o uvozu i da je podjela medicinske opreme zdravstvenim ustanovama širom države neophodna jer se u međuvremenu troši novac za kupovinu svih neophodnih sredstava.