{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH dobila 16 novih nacionalnih spomenika

F
14.3.2011. u 12:58
0
1
BiH dobila 16 novih nacionalnih spomenika
0
BiH dobila 16 novih nacionalnih spomenika
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je, na 50. redovnoj sjednici, odluke o proglašenju 16 dobara nacionalnim spomenicima.
Riječ je o arheološkom području Rapovine, historijskom području - prapovijesni tumulus i nekropola stećaka na lokalitetu Kapova selišta, historijsko područje - nekropola stećaka na lokalitetu Zlatarić te industrijska graditeljska cjelina hidroelektrane na Jarku u Bihaću.

Nacionalnim spomenicima proglašeni su i mjesto i ostaci historijske građevine Konak u Bihaću, pokretno dobro-zavičajna zbirka Boška Karanovića u Bosanskoj Krupi, graditeljske cjeline - pravoslavna crkva u selu Malo Blaško, crkva Svetog Ćirila i Metoda s Bogoslovijom u Sarajevu i školske zgrade iz Gimnazijske ulice u Sarajevu.

Odluke su donijete i za historijske spomenike - most na rijeci Orlji kod Klinčića, kuća Mulalić u Doboju, Gospođicina kuća u Sarajevu te hotel Zagreb u Sarajevu i graditeljsku cjelinu - Abdesthana (Šejh Feruhova džamija) s grobljem i česmom u Sarajevu.

Predsjednica Komisije Amra Hadžimuhamedović istakla je da Komisija funkcionira u vrlo teškim političkim uvjetima i svojevrsnom pravnom vakuumu, ali da rad Komisije ne trpi.

"Apelujemo još jednom, na sve donositelje odluka u državi da se prema naslijeđu odnose kao prema dugoročnoj političkoj činjenici i faktoru mira u BiH", izjavila je Hadžimuhamedović na konferenciji za novinare.

Na 50. sjednici razmatrano je 26 prijedloga za proglašenje dobara nacionalnim spomenicima. Ukupno je, do danas, nacionalnim spomenicima proglašeno 626 dobara.

S današnjim danom završava i šestomjesečni mandat na mjestu predsjedavajuće Komisije Amri Hadžimuhamedović te će u narednih šest mjeseci na čelu Komisije biti Ljiljana Ševo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: