BiH
0

BiH deset godina nakon Daytona - na putu prema Briselu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić za vrijeme boravka u Sjedinjenim Američkim Državama obratio se i studentima i profesorima prestižnog Univerziteta Georges Washington u Washingtonu.

-Imajući u vidu da je jučer i prekjučer širom svijeta obilježen Dan pobjede nad fašizmom, želim vam čestitati ovaj veliki praznik. Ogroman je značaj i uloga koji su Sjedinjene Američke Države imale u pobjedi nad fašizmom. I kada smo svi vjerovali da je fašizam trajno pobijeđen, zlo se ponovilo, rekao je predsjedavajući Tihić na početku obraćanja.

Stravični zločini u najgorem obliku ponavljali su se u Bosni i Hercegovini u periodu 1992.-1995., negdje čak i gori nego u Drugom svjetskom ratu. Ponovio se fašizam! Kako drukčije, nego fašizmom, nazvati do sada pronađenih oko 500 masovnih i oko 2.500 zajedničkih grobnica u BiH?! Kako, ako ne fašizmom, nazvati stotine logora i preko hiljadu porušenih vjerskih objekata? Zar nije fašizam etničko čišćenje teritorija i protjerivanje preko milion stanovnika iz njihovih domova i stotine hiljada porušenih, popaljenih i opustošenih kuća?!

Uz zahvalnost SAD-u koje su imale odlučujuću ulogu u zaustavljanju rata i stradanja u BiH i pomoći obnovi i uspostavi demokratskog i civilnog društva BiH Tihić je naglasio da su SAD i najveći pojedinačni donator sa više od jedne milijarde USD.

  • Danas, deset godina poslije, Bosna i Hercegovina je neupitna kao država i više nema ozbiljnih političkih snaga, u i izvan nje, koje mogu dovesti u pitanje njen teritorijalni integritet i suverenitet. Ostvaren je znatan napredak u povratku prognanih i raseljenih. Gotovo u potpunosti je vraćena oduzeta imovina, istina, često uništena i devastirana, rekao je, između ostalog predsjedavajući Predsjedništva BiH i nastavio:

  • Povratkom se ponovno uspostavlja multietnička struktura zemlje, što ujedno jača i državu Bosnu i Hercegovinu. Osigurana je makroekonomska stabilnost, sa inflacijom kao u Evropskoj uniji. Imamo najjaču valutu u regionu. U odnosu na poslijeratni period, GDP je utrostručen. Devizne rezerve povećane su 15 puta i prošle godine iznosile su 2,2 milijardi EURA. Redovno otplaćujemo vanjski dug koji iznosi 2,1 milijardu EURA (oko 20% GDP). Konsolidiran je bankarski sistem. Industrijska proizvodnja i inozemna ulaganja u stalnom su porastu, a bilježi se kontinuiran rast javnih prihoda.

-Bosna i Hercegovina je na putu prema evroatlanskim integracijama. Početak pregovora sa Evropskom unijom za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja najznačajniji politički događaj u našoj zemlji nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma prije deset godina i označava definitivni prelazak Bosne i Hercegovine iz dejtonske u briselsku fazu, naglasio je Tihić.

-Bosna i Hercegovina ima realne šanse da se priključi grupi država koje će 2008. godine postati punopravne članice NATO. Prilkjučenje Evropskoj uniji i NATO je glavni prioritet naše vanjske politike. To je, ujedno, i najbolji način za uspostavu trajnog mira i stabilnosti ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom regionu jugoistočne Evrope.

  • Hapšenje i izručenje Karadžića i Mladića Haškom tribunalu konačno bi zatvorilo ratnu stranicu naše povijesti. To bi omogućilo stotinama hiljada njihovih direktnih i indirektnih žrtava da konačno nađu svoj mir i posvete se normalnom životu. Njihovo hapšenje bi sigurno oslobodilo i novu količinu pozitivne energije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i regionu uopće, naglasio je Tihić.

Odnos prema ratnom zločinu i zločincima je najvažnije pitanje ne samo u Bosni i Hercegovini, već i kompletnom regionu. Nije dovoljno uhapsiti samo Karadžića, Mladića i druge optužene koje traži Haški tribunal! Neophodno je da lokalno pravosuđe procesuira nekoliko stotina (možda i hiljada!) drugih zločinaca- rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Govoreći o procesu ispunjavanja uvjeta na putu prema Evropskoj uniji i NATO, Tihić je rekao da bi mogao ići i brže, navodeći da je problem i u postojećem ustavnom ustrojstvu zemlje.

-Bosna i Hercegovina danas ima nefunkcionalan i skup politički sistem, slabu državu i jake entitete. Započeli smo i proces ustavnih reformi. Postignut je politički sporazum šest najvećih političkih stranaka o modalitetima prve faze ustavnih reformi. Sporazum je podržala većina građana Bosne i Hercegovine i ubjedljiva većina članova našeg parlamenta. Nažalost, nismo uspjeli postići neophodne dvije trećine glasova potrebne za promjenu Ustava, rekao je Tihić naglašavajući da će reforme Ustava biti obaveza u narednom periodu, jer je to dobro za budućnost BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH govorio je i o odnosima sa našim susjedima i situaciji u regiji jugoistočne Evrope naglašavajući da je "Bosna i Hercegovina u potpunosti razumjela poruku Brisela da je upravo regionalna suradnja ključ za institucionalizaciju odnosa zemalja našeg regiona sa Evropskom unijom"

Tihić je u ovom dijelu obraćanja ipak istakao i dva otvorena pitanja u našem regionu: predstojeći referendum u Crnoj Gori i pitanje rješavanja statusa Kosova.

"Što se tiče referenduma u Crnoj Gori, uvjeren sam da će obje strane do kraja ispoštovati utvrđena pravila od strane EU, te da neće biti većih problema, kakav god bio rezultat referenduma. Pitanje Kosova je mnogo kompleksnije i zato njegovom rješavanju treba pristupiti mnogo opreznije. Bosna i Hercegovina je mišljenja da ga treba rješavati kompromisom kroz dijalog Beograda i Prištine", rekao je Tihić i energično odbacio "bilo kakav pokušaj dovođenja u vezu statusa Kosova sa Bosnom i Hercegovinom"!

-Svaki takav pokušaj bi direktno ugrozio mir i stabilnost cijelog regiona i imao bi nesagledive negativne posljedice, rekao je Tihić.

Prisutnima na predavanju na Univerzitetu Georges Washington Tihić se u nastvaku izlaganja i "kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bošnjačkog naroda, tj. kao bosanski musliman"

-U današnjem svijetu, sve češće čujemo one koji govore o sukobu civilizacija i nemogućnosti suživota različitih religija. U tom kontekstu najviše se spominju muslimani, pogotovu nakon terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine, usko vezujući islam kao religiju za terorizam. Na primjeru Bosne i Hercegovine i bosanskih muslimana, takve teorije padaju u vodu jer su neutemeljene. Bošnjaci, odnosno bosanski muslimani, su autohtoni evropski narod koji islam prakticira najmanje već 600 godina. Naš narod je više puta bio žrtva masovnih zločina, genocida i progona, posebno tokom dva svjetska rata i regionalnih sukoba. Posljednje u nizu takvih stradanja bosanskih muslimana bilo je u periodu 1992.-1995., kada je ubijeno oko 10% muslimanske populacije, odnosno oko 70% ubijenih tokom ovog rata. Iako smo najviše stradali, mi nikada nismo posegli za odmazdom, pogotovu ne za terorizmom kao metodom borbe, rekao je Tihić. Terorizam je nemoralan i kontraproduktivan. Nemoralan jer stradaju nevini, kontraproduktivan zato što rješava, već usložnjava probleme. Poput ratnih zločinaca i kriminalaca, teroristi nemaju niti vjeru, ni naciju. Oni su uvijek samo teroristi i zločinci.

-Mi smo, hvala Bogu, u proteklom ratu odbranili našu zemlju i narod, sačuvali kako vjersku i kulturnu tradiciju, tako i svoju evropsku autohtonost. Bez obzira na stradanja, mi smo opstali, zahvaljujući i našim susjedima Srbima - pravoslavcima i Hrvatima - katolicima. Svoju vjeru islam - i kulturu prilagodili smo okruženju i prilikama u kojima živimo, tako da nas se u svijetu prepoznaje kao bosanske ili evropske muslimane. Zajedno sa drugim bh. narodima i građanima gradimo našu zajedničku domovinu u kojoj će svi biti ravnopravni i slobodni, bez obzira na vjersku, etničku ili drugu pripadnost, riječi su Tihića, koji je i na kraju izlaganja ponovio nemale zasluge SAD-a u zaustavljanju rata u BiH i njenoj obnovi.