|

BiH, Crna Gora i Srbija potpisale protokol, tromeđa će biti na sastavu Čajniča, Pljevlja i Priboja

BiH, Crna Gora i Srbija potpisale protokol, tromeđa će biti na sastavu Čajniča, Pljevlja i Priboja
25
Klix.ba
15.5.2019. u 13:57
69
komentara
25

dijeljenja
BiH, Crna Gora i Srbija potpisale protokol, tromeđa će biti na sastavu Čajniča, Pljevlja i Priboja Foto: H. M./Klix.ba
Potpisivanje protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije upriličeno je danas u Sarajevu, a potpisnici su protokol okarakterisali kao zalog za trenutne i buduće generacije - kako bi u skladu s međunarodnim pravom mogli slobodno da se kreću.
Protokol su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

Osmanović je kazao da potpisivanje protokola ide u prilog jačanju međusobne saradnje i uvažavanja triju država.

"Potpisivanje protokola je zalog za buduće generacije država potpisnica, da se njihovi građani u skladu s međunarodnim pravom slobodno kreću, cijeneći mir kao vrhnusko dostignuće", kazao je Osmanović, ocijenivši da je protokol potpisan i zarad punopravnog članstva u EU.

Foto: H. M./Klix.ba Foto: H. M./Klix.ba


Naveo je da sve zemlje Balkana, koje priželjkuju članstvo, moraju da se obavežu na prevladavanje naslijeđa prošlosti, postizanja pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja, naročito graničnih sporova.

"Uvjeren sam da će se ovaj protokol, čije je zaključivanje logičan slijed, uskoro implementirati i doprinijeti jačanju prijateljskih odnosa država članica", rekao je Osmanović.

Pejanović je također izrazio zadovoljstvo potpisivanjem protokola tromeđne tačke BiH, CG i Srbije.

Foto: H. M./Klix.ba Foto: H. M./Klix.ba


"Ovo je potvrda kvalitetnih susjedskih odnosa. Šaljemo još jednu dobru poruku da zemlje zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati ovakve dileme, sopstvenim kapacitetima. Tromeđa se nalazi na mjestu zvanom Zelena Glava, odnosno između mjesta Pljevlja, Priboj i Čajniče. Tromeđna granična oznaka će biti postavljena. Oblik i dimenzije usaglasili su stručnjaci sve tri potpisnice protokola", kazao je Pejanović.

Foto: Screenshot/Google Maps Foto: Screenshot/Google Maps


Prema njegovim riječima, EU neće uvoziti bilateralne sporove.

"Doprinijet će stabilizaciji, poštovanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Vjerujem da će potpisivanje današnjeg protokola dodatno podstaći na rješavanje drugih sporova i jačati naše bratske, dobrosusjedske odnose i saradnju", istakao je Pejanović.

Odalović je naveo da je Srbija apsolutno stavila u prioritet rješavanje regionalnih pitanja.

Foto: H. M./Klix.ba Foto: H. M./Klix.ba


"Svi smo zajedno prepoznali da sva pitanja zahtijevaju ovakav pristup rješavanja. Ovakvim činovima ćemo stvoriti preduslov za jednu mnogo kvalitetniju zajedničku saradnju. Stvari se moraju gledati u konektstu zajedničkog rješavanja problema", rekao je Odalović, dodavši da su svi na dobitku.
Prijavi grešku


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...