Sporazumom o sukcesiji SFRJ
0

BiH bi trebala da dobije blizu 10 miliona dolara

SRNA
Zgrada ambasade u Oslu (Foto: Anadolija)
Zgrada ambasade u Oslu (Foto: Anadolija)
Prema sporazumu o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije, do sada je podijeljeno oko 50 od 127 objekata diplomatsko-konzularne mreže koju je bivša Jugoslavije imala, a čija je procijenjena vrijednost oko 65,5 miliona dolara.

BiH bi trebalo da dobije oko 15 posto ovih sredstava što, izraženo u novcu, iznosi gotovo 10 miliona dolara.

BiH je u prvoj fazi dobila rezidenciju bivše SFRJ u Budimpeši i taj objekat se nalazi u njenom posjedu, a krajem augusta izvršena je i primopredaja kuće u Washingtonu, piše Večernji list, izdanje za BiH.

U drugom dijelu raspodjele do kraja ove godine, BiH će dobiti još stan u Milanu, ambasadu u Ottavi, rezidenciju u Beču i ambasadu u Ankari, a u trećoj fazi ambasadu u Španiji.

Nijedna od zemalja nije zainteresovana za kompleks bivše ambasade u Bonu i rezidencijalni stan u New Yorku čija se vrijednost procjenjuje, kako spekulišu mediji, na oko 20 miliona dolara.

Međutim, vrijednost ovih i još nekoliko objekata za koje nijedna od zemalja bivše Jugoslavije nije zainteresovana procijenit će za to odobrane agencije u Njemačkoj i SAD, a nakon toga vladama zemalja će biti predloženo da ih prodaju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrđeno je da je zgrada ambasade nekadašnje SFRJ u Oslu, koju je BiH dobila Sporazumom o sukcesiji imovine zajedničke države, od Srbije već preuzeta u augustu.