BiH
42

BiH bi se mogla suočiti s migrantskom krizom

FENA
(Foto: FENA)
''Izazovi trenutne migracijske krize: Pogled i perspektive'' tema je okruglog stola koji je održan danas u Sarajevu u organizaciji Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Organizatori navode da su na ovaj način željeli otvoriti akademsku i stručnu diskusiju o pitanjima spremnosti odgovora eventualnom izazovu.

Okrugli sto je organiziran jer je izbjeglička i migracijska kriza u proteklih nekoliko mjeseci ozbiljno uzdrmala Evropsku uniju, a u otežanim uvjetima našle su se i države iz okruženja, države na putu takozvane "balkanske rute". Nedovoljno pripremljene za ovu vrstu izazova države iz susjedstva s tim problemom nosile su se na različite načine.

Istaknuto je da se Bosna i Hercegovina, iako se nalazi na ruti migracijskog vala, nije susretala s tom situacijom, ali da je očekivati da se i ona susretne s izbjegličkim i migracijskim valom.

Profesor s Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Jasmin Ahić podsjetio je da je Vijeće ministara BiH na prijedlog i zahtjev parlamentarne komisije za ljudska prava u oktobru donijelo informaciju koja govori o spremnosti rješavanja problema izbjegličke i migracijske krize.

"U toj informaciji imamo situaciju na terenu da su kapaciteti BiH sasvim sigurno nedostatni u tom smislu. No, iskazana je spremnost za rješavanje eventualnih problema ako bi se migrantska i izbjeglička kriza usmjerila i na BiH", naveo je Ahić.

Istakao je da su pozicionirane dvije rute ulaska, sjeverna i južna, odnosno na području Bijeljine i Trebinja.

"U tom smislu izrađeni su operativni planovi svih agencija koje su zadužene za prvi val, odnosno za prihvat izbjeglica u migrantskoj krizi", dodao je.

Okruglom stolu prisutvovali su i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje iz Hrvatske.

Direktor Jadran Perinić je podijelio iskustva s kolegama iz BiH, a naglasio je da se nikada ne može dovoljno pripremiti za neku moguću situaciju.

"Možemo planirati, razvijati strategije i kapacitete, ali uvijek su moguće nepredviđene situacije", naveo je Perinić.

Istakao je da je Hrvatska bila spremna za taj izazov, ali je previdjela naglašeni tranzitni karakter, odnosno potrebu tih ljudi da čim prije stignu na željena odredišta.

"To ponekad izaziva nemire i incidente, to je nešto što smo riješili, ali nismo mogli predvidjeti", dodao je.

Na početku okruglog stola Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu potpisao je sporazume o naučnoj i stručnoj saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Federalnom upravom civilne zaštite i Crvenim krstom FBiH.