Zatražen izvještaj
49

BiH bi mogla uputiti protestnu notu, a iz Ambasade Turske tvrde da je incident preuveličan

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjedništvo BiH bi moglo, kako saznaje Klix.ba, uputiti protestnu notu Ambasadi Turske u BiH s obzirom da je zatražen izvještaj o današnjem incidentu na aerodromu koji su izazvali članovi osiguranja predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.
S druge strane iz Ambasade Turske za Klix.ba tvrde da na pisti sarajevskog aerodroma nije došlo do fizičkog obračuna, već samo kratkotrajne verbalne prepirke koja je brzo riješena.

"U događaju nema ništa što bi se moglo preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebala biti zasjenjena tako jednostavnim događajem", naveli su.

Delegaciju Turske na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekale su osobe iz protokola Predsjedništva BiH koji su od komandira Jedinice Granične policije BiH zatražili informaciju i izvještaj o cijelom incidentu.

Ukoliko se ispostavi da su državljani Turske kao pripadnici osiguranja prekoračili ovlaštenja nepoštujući zakone BiH odbijajući kontrolu na aerodromu postoji mogućnost da će BiH tražiti sankcionisanje istih.

Podsjetimo, prilikom slijetanja aviona u kojem se nalazila delegacije Republike Turske na čelu s Erdoganom članovi njegovog osiguranja su zbog nedoličnog ponašanja te odbijanja procedura i redovne kontrole došli u verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj s pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Članovi Erdoganovog osiguranja i ranije su, kako saznajemo, prilikom dolazaka u BiH iskazivali arogantno i bahato ponašanje, a danas su izazvali reakciju Granične policije BiH.