Tanja Fajon
0

'BiH bi liberalizaciju viznog režima mogla dobiti u julu'

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Bosna i Hercegovina je od proljeća 2009. do danas ostvarila značajan napredak u ispunjavanju preostalih obaveza neophodnih za liberalizaciju viznog režima i očekujem da će vaša zemlja dobiti liberalizaciju do jula, izjavila je Feni članica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon.

Fajon je potvrdila da se odnos Evropskog parlamenta prema BiH, a u vezi s liberalizacijom viznog režima nije promijenio.

"Evropski parlament podržava liberalizaciju viznog režima za BiH i u tom pogledu se ništa nije promijenilo. Očekujem da će BiH ispuniti preostale uvjete te da će, po povratku ekspertnih timova koji će BiH posjetiti u februaru, Evropska komisija, što je prije moguće, dati prijedlog za liberalizaciju viznog režima", kazala je ona.

Podsjetila je da je ekspertni tim Evropske komisije u decembru 2009. dao pozitivan izvještaj kada je riječ o biometrijskim pasošima te istakla da iste rezultate očekuje i od ekspertnih timova koji u BiH dolaze u februaru da bi ocijenili stanje u vezi s granicama i azilom, javnim redom i sigurnošću.

"BiH ide u pravom smjeru i očekujem da će Evropska komisija, na kraju, vašoj zemlji dati pozitivnu ocjenu", rekla je Fajon.